Get a site

Cherimoya

Rotu, sukupuoli fwb, tamma Rekisterinumero VH12-031-0462
Syntymäaika 15.10.2012 4v 16.09.2013 8v 18.08.2014
Väri Ruunikko Säkäkorkeus 167cm
Omistaja Jenna VRL-03515 Kasvattaja Jenna VRL-03515
Koulutustaso Va A - 130cm - CIC4 Painotus Kenttäratsastus

Luonnekuvaus

Cherimoya, joka tunnetaan paremmin Siruna, on perinyt suvultaan juuri ne täydellisimmät ja parhaimmat piirteet. Se on hoidettaessa aivan lasten käsiteltävä ja ratsuna ahkera ja uuttera työmyyrä, jolta löytyy myös kilpailuviettiä. Tamma on juuri sitä, mistä jokainen hevostelija haaveilee... tai ainakin itse haaveilin ja onneksi tämä haaveeni kävi toteen. Lokakuinen ilta syntynyt pieni ruunikko tammavarsa oli ensipäivistä lähtien ihmisläheinen, rohkea, innokas ja miellyttämishaluinen. Nimestään huolimatta Cherimoyasta ei löydä edes pitkän pohdiskelun ja tutkimisen jälkeen mitään "myrkyllistä" - tamma vaan on niin kertakaikkisen täydellinen pakkaus!

Luultavasti tämä koko kuvaus alkaa kohtapuolin vaikuttamaan enemmän tai vähemmän ravimiesten myyntipuheilta, mutta kun Siru nyt vaan.. Se vaan on niin ihana! Aamuisin Siru on se, joka tervehtii aamutallilaisia iloisella hirnahduksella, kun koko muu talli potkii ovia ja rehusäkin rapina saa ne hyppimään pitkin seiniä. Tarhaan Siru kulkisi vaikka ilman narua. Hoidettaessa ja varustettaessa hommat sujuvat kuin rasvattu, ei ole mitään hoitotoimenpidettä, mikä saisi Sirun jotenkin säikähtämään tai tekemään jotain sopimatonta. Se seisoo hiljaa paikallaan, katselee ympärilleen välillä hoitajaansa silmäillen. Siru tykkää silittelystä ja työntää päänsä mielellään hoitajan halaukseen. Tamma ottaa kuolaimet mukisematta, ei pullistele vyötä kiristettäessä eikä hötkyile selkäännousun aikaan. Kentällä se kuuntelee herkästi apuja ja maastossa tamma on varma kuin kallio.

Ratsuna Siru on kuuliainen, menevä ja herkkä. Se on myös rohkea ja menee maastossakin yli mistä vaan esteestä. Sitä eivät erikoisesteet tai muutkaan mahdollisesti jännittävät jutut häiritse. Jos ratsastaja pyytää esteen ylittämään, tamma ei ala kyseenalaistamaan vaan ylittää epäröimättä. Ketteryyttäkään Sirusta ei puutu vaan se taipuu uskomattoman jyrkkiin kurveihin ja aikaa säästyy joskus jopa sekunteja. Sirun hyppytyyli on hyvä - se ilmeisesti periytyy tässä emälinjassa. Sirun tunnistaa kyllä sukunsa vesaksi, muutamat ovatkin kisapaikalla kyselleet, onko tamma kuinka läheistä sukua Camp Gross Sololle. Mikäs sen mukavampaa, kuin ilmoittaa, että Cami on Sirun emänemänemä. Ja voi sitä euromerkkien vilinää näiden kyselijöiden silmissä tämän kuultuaan...

Siru on vahvimmillaan esteradalla ja maastoesteillä. Sillä on vahva estehevosen perimä, sillä suku on palkittua ja tunnettua etenkin emän puolelta juuri esteratsastuksen saralla. Olivat esteet sitten maastossa tai kentällä, tamma on aina aidon innoissaan menemässä radalle eikä se tunnu silloin huomaavan mitään muuta kuin ratsastajansa pienimmätkin avut ja kulloinkin mentävän radan. Kouluratsuna Siru on kyllä ihan hyvä ja sen liikkeitä ei voi koskaan liikaa kehua, mutta sitä paloa, minkä esteet tammassa saavat aikaan.. Sitä ei vaan kouluaitojen sisäpuolella saavuteta.

Kisapaikalla Siru on kotioloja rauhattomampi. Levotonta tästä tammasta ei tuskin saisi tekemälläkään, mutta joku innokkuuden ja jännityksen sekainen olotila Siruun iskee aina kisapaikalla. Sitä rauhoittavat muut oman tallin hevoset ja mahdollisimman tavalliset hoito- ja muut toimet. Ei siis kannata ihmetellä, kun Siru on tarhassa "täydessä tällingissä" rusetit päässä. Se on vaan totuttelua kisoja varten! Lisäksi Sirun voiton avaimet ovat hyvässä lämmittelyssä, joskus kun on vähän kiire kisapaikalle tultaessa tai on monta hevosta mukana luokassa, eikä ehdi kiinnittää riittävästi huomiota Sirulle, voi suoritus etenkin koulupuolella mennä vähän miten sattuu. Pääsääntöisesti Siru on kuitenkin luottopolle kisoissakin, sillä se luottaa ratsastajaansa ja tekee mitä kuski käskee.

Skeptikot varmasti odottavat jotain luurankoa kaapista - ei mikään hevonen ole tuollainen. Katson hevosta varmasti melko paljon vaaleanpunaiset Siruonihana-lasit päässä, mutta kyllä se 95% on juuri tuollainen. Sadesäällä Siru on ratsuna vähän nuiva ja jos se ei saa leipää, porkkanaa tai omenaa aina ratsastuksen jälkeen, se rupeaa tuittupääksi. Ja silloin, kun joku toinen hevonen saa Sirun nähden huomiota, tamma tukkii mustasukkaisena väliin. Niin ja kisoissa jos on joku muu oman tallin polle mukana, Siru vähän kyttäilee, että minne hänen kaverinsa meni ja saattaa hirnua tämän perään. Minkäs sille voi, ja itsepä olen tammalle pahat tavat mennyt opettamaan eli itseäni saan syyttää.
© Päivie


Sukuselvitys

i. Airhook Vegas VH12-031-0460
fwb, 163 cm, rn
ii. VIR MVA Ch K.N Scandal VH06-031-3041
fwb, 168 cm, m
iii. Alfa Star T VH00-031-7543
fwb, 167 cm, prt
iie. K.N. Cilla
fwb, 165 cm, prn
ie. Lunette Vegas VH14-031-0258
fwb, 158 cm, m
iei. Ch K.N Importunate
fwb, 164 cm, rn
iee. Chanterelle Luna
fwb, 167 cm, prt
KTK-II, KRL-II
e. Qarambola Solo
VH12-031-0096
fwb, 166cm, trn
ERJ-I, KERJ-III, YLA2
ei. Lime Tree Solo VH11-031-0151
fwb, 165cm, trn
ERL-II, SPL-I
eii. Whip Barrier VH04-044-9384
holst, 168cm, rn
ERJ-II
eie. Rowland's Dark Asylum VH11-031-0123
fwb, 164cm, rt
ERJ-I
ee. Macadamia Solo VH11-031-0482
fwb, 167cm, rn
YLA1, ERJ-I
eei. VIR MVA Ch DeWaal Solo VH11-031-0122
fwb, 168cm, mrn
YLA2, ERJ-I, ERL-II, SPL-I*
eee. VIR MVA Ch Camp Gros Solo VH11-031-0124
fwb, 162cm, kmo
YLA1, ERJ-I, ERL-I, SPL-I

Jälkeläiset

Siru on käytössä pääasiassa puoliverijalostukseen ottaen vastaan myös täysiverisä oreja. Varsakyselyjä voi jättää sähköpostilla.-

Ei jälkeläisiä.


Ominaisuuspisteet

ERJ: 4452.43p (vt. 8)
KRJ: 3286.07p (vt. 7)
KERJ: 3950.11p (vt. 8)
VVJ: 2235.53p (vt. 5)
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 2470.75 p.
Nopeus ja kestävyys: 1479.36 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 1981.68 p.
Tahti ja irtonaisuus: 1304.39 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 253.85 p.

Päiväkirja

30.01.2016 Estevalmennus, valmentajana Beeko
Tänään silmien alle tuli Siru ja Jenna. Katsoin ratsukon työskentelyä alkulämmittelyissä ja huomasin ratsun olevan hyvin nöyrä ja tottelevainen. Meno oli tasaista ja tarkkaa. Olin rakentanut kentälle jo valmiiksi kaksi estettä, mutta muutin suunnitelmaa ja vaihdoin hieman esteiden paikkoja niin, että saatiin aikaiseksi kentälle kolmiosainen sarja, sekä yksi suhteutetun välin estepari loivassa kaarteessa. Sirulle tekisi mielestäni hyvää harjoitella erilaisia etenemiä ja aika rauhallisliikkeisenä tammana, myös sellaisia estevälejä, joissa sitä ei ole vara pidätellä vaan se tarvitsee koko askelpituutensa. Aloitimme ihan matalista esteistä, 60 senttisistä, jotta ratsukko tulisi tehtävän kanssa tutuiksi. Ensimmäisellä kerralla huomasin, että niin ratsastajalle kuin tammallekin tuotti ongelmia suhteutettu väli. Sarjan ylitys onnistui vallan mainiosti, mutta suhteutetulle välille, jolle oli tarkoitus tulla viisi askelta ratsukko yritti tunkea kuutta lopputuloksenaan jokin puolivälin malli. Toinen yritys, huomattavasti reilummalla esteväli etenemisellä sujui jo paremmin. Työskentelimme sarjan ja välin parissa noin puolituntia vaihdellen esteiden korkeuksia, jonka jälkeen rakensin nopeasti väliravailujen aikana kentälle myös kolme irrallista pysty estettä ja käytimme loppuajan lyhyen radan ratsastamiseen, sekä myös siellä estevälien hiomiseen, jotta ajasta saataisiin tärkeitä sadasosia pois. Kaiken kaikkiaan ratsukko oli aika ?valmis? pari ja vaativat ennen kaikkea pienten yksityiskohtien hiomista, jotta kilparadoilla yletettäisiin parhaimpaan.


Kuvagalleria


Kuvat © Franz Venhaus (lisence)


virtuaalihevonen

Ulkoasu © M Layouts - tekstit © Jenna