Get a site

Douglas Idalina

Rotu, sukupuoli fell, tamma Rekisterinumero VH13-089-0041
Syntymäaika 28.2.2013 4v 30.01.2014 8v 01.01.2015
Väri Musta Säkäkorkeus 139cm
Omistaja Jenna VRL-03515 Kasvattaja Niina VRL-08709 / Douglasville
Koulutustaso He A - Noviisi Painotus Kouluratsastus

Luonnekuvaus

Douglas Idalina eli Iida on varsinainen tapaus, sillä se ei kyllä kahdesti mieti, että mitä tekee. Tamma on pää viidentenä jalkana menossa joka paikkaan ja työntämässä turpansa jokaiseen koloon mihin vaan mahtuu. Toistaiseksi on vältytty suuremmilta haavereilta mutta onpa turvassa sierainten välissä pieni arpi jo muistona eräältä maastoretkeltä keväällä. Neiti kun ei vaan malttanut pitää turpaansa poissa kaatuneen kuusen juurakosta. Harjaillessa poni esittää nopeasti kärsimättömyyden merkkejä mutta tyytyy kohtaloonsa kun vähän komentaa. Riimun kanssa oli alkuun pahoja ongelmia mutta nyttemmin senkin saa Iidalle helposti. Narussa poni on ihan asiallisesti vaikka yliuteliaana tapauksena se tutkailee ympäristöään herkeämättä. Jos jokin extra mielenkiintoinen juttu, esimerkiksi tuulessa heiluvat oksat, on näköpiirissä, voi suunta vaihtua niitä kohden ennen kuin ehdit sanoa 'poni'.

Uudet tuttavuudet saavat Iidan tulemaan luokse korvat valppaasti hörössä ja muutaman kerran on tulikivenkatkuisia ärräpäitä päässyt kun vieras ei olekaan ollut niin ystävällinen kuin päällepäin on näyttänyt. Jostain kumman syystä Iidaa kiinnostaa erityisesti tallilla vierailevat koirat. Iida ei ole meidän kengittäjän suosikki tapaus, sillä jotain kiinnostavaa nähdessään poni malttaa hädin tuskin pysyä paikoillaan ja nykii herkästi jalkojaan kuin lähtökuopissaan kieriskelevä härkä. Eläinlääkärin kanssa sen sijaan harvoin on mitään kummempia ongelmia, sillä Iidalla on pieni piikki kammo - ainakin siitä päätellen kuinka rauhallisesti se lääkärin kohdatessaan on.

Ratsastaessa tämä ripeäliikkeinen tamma on pehmeä kädelle ja vastaa nopeasti myös pohkeeseen. Massava Iida on näyttävä kouluponi, jolla on hyvät liikkeet ja kova työmoraali. Vaikka Iida on helppo ratsastettava, ei se anna näyttävää esitystä ilmaiseksi. Vaatimattomammallakin ratsastajalla Iida toimii omalla moottorilla ja kulkee ratsastajan määräämää vauhtia ja suuntaa mutta se ei yritä enempää kuin on pakko. Osaava ratsastaja saa tamman heti alkutreenistä kantamaan itsensä oikeinpäin ja kulkemaan matkaa voittavin askelin. Ravissa lisäykset voivat tuottaa haasteita mutta laukassa tamma toimii lähes ajatuksen voimalla.
Kouluratsastuksen lisäksi Iida on kunnostautunut valjakossa, jossa sen vahvuus on maratonosuudella. Sisukas tamma kulkee mielellään pitkähköjä matkoja maastossa mutta ei se halleissakaan järjestettäviä koulu- tai tarkkuuskokeita kavahda. Aloittelevalle kuskille Iida ei sovi, sillä se on vaativa ohjastettava. Tamma reagoi nopeasti apuihin ja kovat avut saavat tamman epävarmaksi, joka johtaa hosumiseen ja turhiin virheisiin.
Vaikka mikään esteponi Iida ei ole hypätään sen kanssa silloin tällöin pieniä esteitä ja radan tynkääkin. Onpa sen kanssa ihan estekisoihinkin osallistuttu. Tekniikka on kohtalainen mutta intoa ja viitseliäisyyttä senkin edestä. Ratsastajan tulee tietää hyvät ponnistuspaikat ja kannustaa Iida kunnolla hyppäämään, sillä pudotukset ovat tamman kanssa tavallisia jos vain matkustaa mukana. Maastossa Iidan kanssa on suhteellisen mukava kulkea vaikka toisinaan tamman uteliaisuus on rasittavaa. Iida ei varsinaisesti pelkää autoja tai metsätyökoneita mutta silloin tällöin jokin satunnainen kanto tai siirtolohkare saa tamman ottamaan ylimääräisiä steppiaskeleita. Toimii kivasti myös isommassa ryhmässä eikä ole tarkka sijoituksestaan jonossa.


Sukuselvitys

i. Southway VH12-089-0031
fell musta 140cm
ii. Silsbury
fell musta 141cm
iii. Ravensdale
fell musta 142cm
iie. Rukin
fell musta 139cm
ie. Selvaratnam
fell musta 140cm
iei. Witte
fell musta 138cm
iee. Cart
fell musta 141cm
e. Ipswich VH12-089-0025
fell musta 138cm
ei. Notlob
fell musta 141cm
eii. Bolton
fell musta 141cm
eie. Amanda
fell musta 140cm
ee. Cickey
fell musta 135cm
eei. Hickey
fell musta 138cm
eee. Sister
fell musta 133cm

Jälkeläiset

Iida on käytettävissä fell- ja ratsuponijalostukseen maltillisesti. Jalostuskyselyt otetaan vastaan sähköpostilla. Ottaa vielä vastaan enintään kaksi oria.

25.08.2018 fell-o. Blackout Namys (i. Namys Basquiat)
15.05.2018 fell-t. Caitria (i. Eadwulf Ion)
27.11.2016 fell-t. Illusion (i. A.D. Rob-Roy)
25.11.2016 fell-t. Deoiridh (i. Braegh)Kilpailukalenteri

Näyttelyt
NJ


06.01.2019 Fernweh fellponit irtoSERT pt. birdie
30.09.2018 Koistila harv. ponit irtoSERT pt. Miia-Maria
22.08.2017 Adina harv. ponitammat irotSERT pt. Jannica

VSN


05.05.2019 Ionic harv. brit. ponit - RCH (10p)
31.09.2013 KK Bailador harv. ponitammat - RCH (10p)

Ominaisuuspisteet & muut kilpailut

KRJ: vt. 6/4 (2866.7p)
VVJ: vt. 8/3 (4257.23p)

Kuuliaisuus ja luonne: 2155.92 p.
Tahti ja irtonaisuus: 710.78 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 2101.31 p.

23.07.2013 SRY KK Bailador helppo nopeus - 10/13
22.07.2013 SRY KK Bailador helppo nopeus - 11/13
21.06.2013 SRY KK Bailador helppo nopeus - 6/15

Päiväkirja

14.01.2014 Päiväkirjamerkintä
Oikeastaan juuri mitään uutta ei ole Iidan kanssa tehty. Ratsatuksen alkeita on opeteltu ja nykyisin helpon C:n ohjelma sujuu jo aika näppärästi ja helppoa B:tä on ruvettu opiskelemaan. Kisastartteja ei vielä ole takana mutta kyllä sitä kisaamaan ehti myöhemmälläkin iällä. Syyskuun lopussa oli näyttelyt, joissa tamma pääsi pistesijoille ja oli lisäksi tuomarin suosikki. Seuraavia näyttelyitä ei ole näköpiirissä mutta ehkä nämä eivät myöskään olleet viimeiset.

16.8.2013 Päiväkirjamerkintä
Iidan kanssa on opeteltu hevosen elämää ja välillä on oltu oikein helisemässä kun yliutelias poni työntää turpansa jokaisen mahdollisen hengittävän olennon lähistölle. Muistona eräästäkin kohtaamisesta lähistöllä asuvan kissan kanssa on komea naarpu keskellä turpaa. Pari päivää tamma muisti, että ihan jokainen ei välttämättä ole ystävällinen mutta aika kultaa muistot. Vai miten se meni. Parivuotias tamma on pääasiassa ollut terve ja oppinut uusia asioita nopeasti. Suunnistus ei ollut oikein meidän laji vaikka sitäkin kolmen yrityksen verran kokeiltiin. Iida jäi mielellään maastossa tutkimaan kaikenlaisia kuoppia ja mättäitä, mikä merkittävästi hidasti meidän etenemistä. Näyttelyissä tamma sijoittui luokkansa puoleen väliin mutta sujui ihan kivasti noin ensimmäiseksi kerraksi.


Valmennukset

02.04.2015 Valjakkovalmennus (tarkkuus), valmentajana felissa
Jenna oli saapuessani jo kentällä kävelemässä mustan pitkäjouhisen ponitammansa kanssa. Vaihdoimme pari sanaa ja Jenna esitteli tamman Iidaksi. Kannoin kentälle oransseja kartioita porttien muotoon Jennan ja Iidan jatkaessa verryttelyjä, sillä tänään harjoitellaan tarkkuuskoetta varten. Iida oli alusti asti todella reipas, mikä aiheutti muutamien pallojen tippumisen ja kartioitten kaatumisen. Valmennuksen edetessä tamma oli kuitenkin yhä paremmin kuulolla ja huolimattomuusvirheet vähenivät. Tamma toimi hyvin kaikissa askellajeissa ja välikäyntien jälkeen kavensin kartioiden välejä niin, että portin leveydeksi jäi vain parikymmentä senttiä enemmän kuin vaunujen leveys. Valjakko tuli radan vielä ravissa molempiin suuntiin ja annoin luvan loppuverryttelyille. Yllätyin Iidan ja Jennan suorituksesta, poni paljastui varsinaiseksi liitokavioksi. Lupaava valjakko, kunhan tamman kanssa muistaa pitää avut kevyinä.

24.03.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Isis

Olin tänään valmentamassa Jennaa ja hänen fellponia Iidaa. Ratsukko oli lämmittelemässä tullessani kentälle ja heidän työskentelynsä näytti oikein hyvältä. Tamma kulki ratsastajalle kuuliaisena ja rehellisenä. Valmennuksessa tahdoin tällä erää keskittyä sisäohjan tukeen ja siihen, ettei hevonen karkaisi siltä. Lämmittelyiden jälkeen tokaisinkin Jennalle, että nyt lähdetään työstämään hevosta ja pyysin häntä ottamaan napakan tuntuman sisäohjaan asettaen niin hevosen päätä hieman sisällepäin. Sisäohjan tuli olla järkähtämätön eikä se saisi antaa periksi vaikka tamma muutamaan otteeseen koittikin karata siltä. Ratsukko sai alkuun kulkea kaviouraa pitkin kunnes sisäohjan tuntuma oli hallussa eikä tamma koittanut kiskoa tuntumaa pois. Seuraavaksi pyysin heitä kulkemaan kolmikaarista kiemurauraa ja tässä harjoituksessa päästiin tehostamaan ohjien apuja. Iida otti kiemurauralla reippaampaa askelta ja ensimmäisellä kerralla sisäohjan vaihto ja tuki eivät menneet aivan yhtä hyvin kuin uralla. Pyysin seuraavalla kierroksella Jennaa tekemään pidätteitä ulko-ohjalla, pitämään sisäohjan paikallaan ja samalla kuitenkin ratsastamaan hevosta pohkeella. Iida malttoi hidastaa tahtia ja silti hyvä eteenpäinpyrkimys pysyi. Sisäohjan vaihto onnistui Jennalta oikein mallikkaasti nyt kun tahti oli rauhallisempi ja he malttoivat ratsastaa radan ilman kiirettä. Tunnin lopuksi ratsukko sai laukata ympäri kenttää keskittyen edelleen hevosen asettamiseen ja sisäohjan tuntumaan. Päivän valmennus meni erittäin hyvin ja olin tyytyväinen ratsukon yhteistyöhön.


Kuvat © Bob Langrish


virtuaalihevonen


KTK-III 28.5.2017
(16+15+18+16=65p.)

Premier Fell Pony 20.8.2018
(5+12+20+10=47p.)

Champion myönnetty 28.8.2019

Ulkoasu © M Layouts - tekstit © Jenna