Get a site

Glamglare Vivalda

Rotu, sukupuoli fwb, tamma Rekisterinumero VH14-031-0692
Syntymäaika 02.06.2014 4v 02.11.2014 8v 02.07.2015
Väri Ruunikko Säkäkorkeus 166cm
Omistaja Jenna VRL-03515 Kasvattaja Kerppa, Stableyard
Koulutustaso GP - 80cm Painotus Kouluratsastus

Luonnekuvaus

Jos minun pitäisi yhdellä sanalla kuvailla tätä tammaa se olisi osuvasti samalla sen kutsumanimi eli diiva. Tämä ruunikko tamma on todellinen kermaperse eikä se siitä muuksi muutu. Hoitaessa kannattaa sitoa kiinni, sillä tamma tekee kyllä tiettäväksi koska harjataan liian kovalla harjalla taikka hoitotoimet kestää liian kauan. Useimmiten tämä ilmaistaan luimistelemalla ja mulkoilemalla unohtamatta kaviolla kuopsimista. Kavioita puhdistaessa kannattaa olla varuillaan, sillä Diiva vetää jalan herkästi pois jos otteet ovat vähänkin haparoivat. Varustaessa tamma on nätisti kunhan kaikki tehdään jämäkän varmasti. Kuolaimia Diiva ei ota suuhunsa ellei ne ole vähintäänkin kädenlämpöiset.
Hevosen pesu ei ole Diivan kanssa erityisen mukavaa puuhaa ellet sitten tykkää käydä vaatteet päällä suihkussa. Tamma vaikuttaa inhoavan vesiletkua enemmän kuin uskoa voisi. Pelkkä jalkojen huuhtominen sujuu hyvin, mutta kun vesisuihku lähentelee rinnuksia alkaa narujen kolistelu ja mulkoileminen. Taluttaessa on hyvä muistaa, että tammaa ei saa menemään vesilätäkön läpi kuin pakolla ja silloin niistä suorastaan juostaan läpi. Ylipäätänsä sateella tamman vienti tarhaan taikka laitumelle on omanlaisensa haaste, jota ei pidä antaa kelle tahansa tehtäväksi. Diiva on melkoinen pomottaja luonne, joten mitä tahansa hevosta ei voi tamman kanssa laittaa samaan tarhaan. Ruunat ovat usein parhaita tarhakavereita kun eivät jaksa provosoitua Diivan kiukuttelusta säästä taikka muusta turhanpäiväisestä.

Liikuttaessa Diiva vaatii ratsastajan, joka todella tietää mitä tekee. Suustaan erittäin herkkä tamma ei siedä minkäänlaista ohjassa roikkumista ja mikäli niin tapahtuu ratsastaja löytää itsensä hyvin pian sahanpurujen seasta. Pohkeen käyttöäkin on syytä harjoitella ensin jollan pitkähermoisemmalla yksilöllä kuin Diiva. Heiluvat jalat ovat toinen mikä saa tamman käymään kierroksilla eikä silloin treenaamisesta tule mitään. Painoapujen kanssa Diiva toimii mukavasti. Mikäli ratsastajan avut ovat riittävän hellät mutta määrätietoiset Diiva liikkuu oikein kauniisti.
Diiva kulkee omalla moottorillaan ja kantaa itsensä hyvin luonnostaan. Ratsastajaa tamma kuuntelee useimmiten herkeämättä ja toteuttaa annetut tehtävät mielellään, mikäli avut ovat olleet sopivat. Tottumattomalle Diivan ravi on pompottavaa, sillä hevosella on isot liikkeet. Keskivartalon hallintaa vaaditaan, jotta Diivan ravissa pystyy istumaan hölskymättä. Laukka on myös isoaskelista mutta pyöreää, joten laukassa on huomattavasti helpompi istua tiiviisti satulassa. Diiva on jäykempi oikeasta puolestaan, joten oikean puolen jumppaaminen ja verryttely on erityisen tärkeä tehdä huolella, jottei tule turhia lihasjumeja tai –vaurioita.
Esteillä Diiva on kävelevä katastrofi. Kavaletteja tamma ei hajota mutta oikeastaan kaikki sitä suurempi saa tamman hermostumaan. Tästä syystä Diivan kanssa ei oikeastaan hypätä juuri koskaan mutta puomeja käytetään hyväksi koulutreeneissä. Maastoilu Diivan kanssa sujuu hyvin, mikäli ei sada vettä taikka tuule kovaa. Kovassa tuulessa tamma kyttäilee puskia, joista voi millä tahansa hetkellä syöksyä hevosia välipalakseen popsiva peto. Kaverin kanssa hieman maltillisempi kulkija vaikka silloin kannattaa varmistaa, ettei Diiva päätä näykkiä kumppaniaan.

Diivan lastaaminen on sateettomalla säällä helppoa – tamma kävelee itse sävyisästi omalle paikalleen. Sateella kuljetuskoppi on syytä tuoda mahdollisimman lähelle tallia taikka Diiva pistää melkoisen shown pystyyn ihan vain koska sataa. Kisapaikalla tamma pitää itsestään meteliä sen verran, että kuulo uhkaa mennä lähimmiltä kanssa kilpailijoilta. Verryttelyssä ei kyttäile muita. Suorituksessa keskittyy hyvin apuihin mutta katsomossa yllättäen aukeavat sateenvarjot taikka kovan pamauksen pitävä puhkeava pussi saa kyllä tämän neidin sinkoamaan toiselle puolelle kisa-aluetta ennen kuin ehdit sanoa piaffe.


Sukuselvitys

i. Amarn Casil
VH04-044-5599
hol, 170 cm, m
ii. Cadillac Kooss
VH02-044-0057
hol, 173 cm
KRJ-II, YLA3
iii. Fifty-54
VH01-044-8697
hol, 169 cm, rn
KRJ-I
iie. Cherien Kooss
VH01-044-0944
hol
ie. Kiskillilla SIN
VH01-044-9100
hol, 168 cm, rn
YLA1, KRJ I
iei. Ch Albenstolz M
VH00-044-3063
hol, 168 cm
YLA2, KRJ-II, JPA-B
iee. Suntanzer PASS
VH00-044-4624
hol, 171 cm, trn
KRJ I
e. Glamglare Amethyst x
VH12-034-0033
x (48,163%), 159 cm, rnkm
ei. Fenix Ion
VH06-034-0363
x (50%), 157 cm, rnkm
eii. Saint Saif-Al-Din
VH05-003-6348
ox, 151 cm, mkm
eie. Felicienne Ion
VH05-006-7624
xx, 163 cm, mrn
ee. Chrystal SZ x
VH05-034-2838
x (46,325%), 160 cm, trn
eei. Gaye d'Armens x
VH04-034-2212
x (62,5%), 157 cm, mkm
eee. Diamant SZ x
VH02-034-9137
x (30,15%), 164 cm

Katso VRL:n sivuilta kuusipolvinen sukutaulu. Tummennetut nimet ovat olleet virtuaalimaailmassa, mutta sivut ovat kadonneet.

Jälkeläiset

Diiva on käytössä ensisijaisesti puoliverijalostuksessa, mutta mahdollisesti myös ratsuponijalostukseen sopivasta orista. Varsakyselyitä voi laittaa sähköpostilla.

02.01.2019 fwb-ori Obsidian isä: Tonicizm
11.12.2015 fwb-tamma Zircon Wave isä: Thanos


Kilpailukalenteri

Ominaisuuspisteet

Kilpaillut vain KRJ:n alaisissa valjakkoajo kilpailuissa. Saavuttanut tason 11/10.

Ominaisuuspisteet:
KRJ: 6672.5p.
Kuuliaisuus ja luonne: 3305.72 p.
Tahti ja irtonaisuus: 3366.78 p.


Päiväkirja ja valmennukset

23.08.2016 Kouluvalmennus, valmentajana H02877
Saavuin valmentamaan kahta Jennan hevosta ja ensimmäisenä vuorossa oli kouluvalmennus Diiva nimisen tamman kanssa. Ratsastaja oli kerennyt tamman jo veryttelemään, joten pääsimme aloittamaan heti. Tekisimme tänään siirtymisiä askellajien sisällä ja mahdollisesti harjoituspiruetteja jos aikaa jäisi. Ensimmäisessä tehtävässä ratsukon tuli tehdä isolla ympyrällä siirtymisiä kootun ravin, passagen ja lisätyn ravin välillä. Koottu ravi ja passage tehtäisiin ympärillä ja hyvien askeleiden jälkeen hevonen suunnattaisiin pitkälle sivulle tia diagonaalille lisättyyn raviin. Diiva pääsi heti alkuun esittelemään minulle, että mistä tamman nimi juontaa juurensa. Ratsastaja oli ensimmäisissä siirtymisissä asteen liian nopea ja siitäkös tamma hermostui. Ohjeistin ratsastajaa rauhoittamaan käden ja käyttämään mielummin tarkasti valmisteltuja istunta- ja pohjeapuja. Näin tamma saatiin siirtymisissä ylämäkeen ja sen pää tai niska ei päässyt levottomaksi ratsastajan nopeiden käsien takia. Ravityöskentelyn jälkeen teimme vielä kertaalleen kummassakin suunnassa harjoituspiruetteja keskiympyrällä, ne eivät olleet Diivalle iso juttu - tammalta selkeästikin löytyy voimaa takaosasta!

26.03.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Isis
Valmensin tänään Jennaa ja hänen puoliveritammaa Diivaa. Olin jo edellisenä iltana sopinut Jennan kanssa, että hän voisi hyvin aloittaa tamman kanssa lämmittelyt itsenäisesti ja aloittaisimme sitten valmennuksen siltä seisomalta kun itse saapuisin paikalle. Lämmittelyistä jatkoimme siirtymisillä tehden aluksi siirtymisiä ravista pysähdykseen - pysähdyksestä takaisin raviin ja seuraavaksi ravista käyntiin ja käynnistä laukkaan. Muutaman toiston jälkeen pyysin ratsukkoa jatkamaan laukassa ja tehtävänä oli saada laukasta täysin hallittu jotta voisimme aloittaa vaihdot. Alkuun pyysin ratsastajaa vaihtamaan laukka-avut epäsäännöllisin välein ja parilla ensimmäisellä kerralla tamma vaihtoikin jo kun pelkästään ratsastajan painoapu siirtyi toiselle puolelle. Ohjeistin Jennaa pitämään ulko-ohjan paremmalla tuntumalla jotta hän pysyisi itse suorassa ja paino pysyisi keskellä. Tahdoin saada tamman vaihtamaan laukkaa vasta kun ratsastaja vaihtaisi laukka-apuja. Myöhemmin pyysin ratsukon kulkemaan suoraa uraa, jolloin hevonen olisi varmasti suora ja ratsastaja saisi keskittyä paremmin apujen käyttöön. Uralla aloitimme laukanvaihdot joka toisella askeleella. Harjoitus lähti jo heti alussa sujumaan hyvin ja tamma vaihtoi laukan kun ratsastajan avut vaihtuivat. Toistoilla saimme kuitenkin lisää tahdikkuutta liikkeeseen ja vaihdot pehmeämmiksi joten harjoitus opetti jotain uuttakin ratsukolle. Oikein hienoa työskentelyä tänään!

29.12.2014 Kisaamista ja perustreeniä
Diivan kanssa on aloitettu kisaaminen porrastetuissa kisoissa ja tamman kanssa on kivasti päästy siirtymään tasolta toiselle. Kisoissa on mennyt ihan kivasti vaikka arki treenaus onkin ollut välillä oikeaa taistoa kun Diiva yhtenä päivänä osaa kaiken ja seuraavana päivänä tamma on kuin 3-vuotias ensimmäistä kertaa ratsastajan selkäänsä saanut. Vaikka paljon on koettu tamman kanssa jo on paljon vielä kokematta. Kaiken maailman kissanristiäiset on vielä käymättä mutta ehkä me vielä keretään.

15.07.2014 Uusi omistaja
Glamglare Vivalda siirtyi eilen minun omistukseeni kasvattajaltaan Kerpalta. Uuteen kotiinsa tamma saapui tänään. Varsan kanssa on tarkoitus tässä nyt tutustua ja jatkaa tapojen opetteleua. Kerppa sanoi varsan olevan varsin hyvällä temperamentilla varustettu, joten tulevaisuus lienee olevan täynnä itkua ja hampaiden kiristelyää kun yritän tästä ruunikosta saada kouluratojen supertähteä aikaiseksi. Parin päivän päästä tamma pääsee nuorten laitumelle, josta käyn tammaa hakemassa koulutus sessioille.

Kuvagalleria


Kuvat © Franz Venhaus (lisence)


virtuaalihevonen

Ulkoasu © M Layouts - tekstit © Jenna