Räiskyvän suomenhevoset


Tärkeitä paikkoja

VRL
Kantakirja
VSR
KERJ
KERJL
KEV
MEJ
MEJL

Suosittelemme

Vitikari
Kaihovaara
Pöystilä
Saarnio
Syyn Kartano
Kuusineva
Kastehelmen talli
Bråvalla Stall

Viljan Salmaritar

Rekisteritiedot VH21-018-1360
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, tamma
Väri, säkäkorkeus ruunikko, 155cm
Syntymäaika 07.10.2021
      4v 7.2.22 8v 7.6.22
Painotus CIC1, He A, 110cm, 100cm
Kasvattaja Viljalehto
Omistaja Räiskyvä, VRL-03515

Viljan Salmaritar on sellainen custom-varsa, jonka sain räätälöidä ihan itse. Viljalehtolaisia tarjottiin jalostukseen ja Karhusaaren Marenkia olin ihastellut jo monta kertaa aiemminkin. Melkoisen kisauran tehneen tamman yhdistin kokemattomampaan mutta hyvin lupaavaan Haltiasalossa vaikuttavaan oriiseen, Kruunattuun. Komea musta ori oli jo esittänyt vahvaa osaamista kenttäkilpailuissa, joten uskon varsankin menestyvän CIC1-tasolla vanhempien tapaan.

Viljan Salmaritar on tullut kovin paljon emäänsä mitä hoitamiseen tulee. Tamma on kyllä sitä pahinta koheltamista saatu aikaa myöden pois mutta kyllä sillä edelleenkin on toisinaan pakonomainen tarve saada tutkia kaikki mahdollinen mikä ohi vain kulkee. Kun haluaa päästä helpolla, sitoo ruunikon kiinni tai edes ottaa käytävälle. Varustaessa suositan laittamaan mahdolliset suojat ensimmäisenä mutta muutoin ei oikeastaan ole merkitystä mitä laittaa milloinkin päälle.
Toisten hevosten kanssa Salma on se, joka parhaiten jaksaa nuorisoa sillä onhan tammalla itselläänkin vielä kakaramaisuutta jäljellä. Vanhemmat tammat hätistelee ruunikon mielellään vähän kauemmaksi jo lyhyen juoksu kilvan jälkeen.

Ratsuna Salma on herkkä, etenkin ohjalle, joten kovakouraisuus saa tamman lyömään liinat kiinni kerrasta ja korostaa vielä pukilla. Hidastaa kivasti jo pelkällä istunnalla, joten sen kanssa on syytä olla tarkkana ettei turhaan jarruta tamman menoa.
Kouluratsuna Salman parhaimmistoon kuuluu matkaavoittava ravi ja ravissa tehty pohkeenväistö. Näissä liikkeissä Salman kanssa saa helposti onnistumisen kokemuksia, sillä liikkeet tuntuu hyvin satulaankin asti. Käynnissä Salman kanssa saa olla tarkkana, että se todella pysyy nelitahtisena ja tamma kävelee rauhassa.
Esteillä Salma hyppää reilu metriä ilman suurempaa ongelmaa yksittäisiä esteitä vaikka minkälaisilla johteilla maustettuna mutta teknisesti vaativammalle sarjalle tai suhteutetulle välille ratsastajan on annettava tammalle paremmin ohjeita ja neuvoja. Maastossa Salman kanssa kannattaa kulmaesteet hypätä mielummin kahdella hypyllä kuin kokeilla tamman venymistä, sillä erilaiset leveät esteet ovat kaikkein pahimpia ruunikolle.
Salma viihtyy maastossa niin yksin kuin erilaisissa porukoissakin. Salmaa ei ihan helpolla saa pelästymään eikä se yleensä lähde muidenkaan panikoimiseen mukaan mutta kilpalaukassa se on täysillä messissä.

Vieraissa paikoissa Salman häseltäminen tulee parhaiten ilmi, sillä silloin tuntuu että hevonen sekoaa omiin jalkoihinsakin mennessään yhtä aikaa joka puolelle ja ei minnekään. Kun hevosen huomion saa itseensä se rauhoittuu kyllä mutta harvinaisen usein se on kovin hetkellistä nautintoa. Lämmittelyssä Salma ei vakuuta ketään mutta kyllä se pääasiassa petraa ollessaan yksin suoritusradalla.

i. Kruunattu VH21-018-0329
160cm, m
ii. Lakunokka
166cm, m
iii. Ihan Pikimusta 167cm, prt
iie. Vipinätär 154cm, m
ie. Valonnan Tiara
157cm, mrn
iei. Salmiakkikruunu 156cm, m
iee. Vatun Valonna 156cm, m
e. VIR MVA Ch Karhusaaren Marenki VH20-018-0282
149cm, rnkmo; KTK-III, KERJ-II, ERJ-I, KRJ-I, SLA-I, SV-II, EV-II
ei. Hukkapätkä
146cm, trnkmo
eii. Kirsikkakeisari 152cm, rnkmo
eie. Karmanjakaja 144cm, trn
ee. Karhusaaren Manteli
153cm, rnkmo
eei. Kivisillan Aslan 155cm, rnkmo
eee. Ruusulaakson Hunajapupu 150cm, vrn

11.06.2023tamma, ei tiedossaRäiskyvän KompottiHilpeä Hunajameloni

16.10.2023 Kenttävalmennus, valmentajana Oliver Höglund (VRL-14355)

Ruunikko suomenhevostamma laukkasi ruskan maalaamalla nurmiviheriöllä korvat hörössä, ja eteni maastoesteeltä toiselle helpon ja vaivattoman näköisesti. Kun ratsukko lähestyi S-uralle asetettuja sianselkiä, Jenna istui syvälle hevosen satulaan ja pyysi ratsuaan hieman kokoamaan ja lyhentämään laukkaa mahduttaakseen ratsunsa tulevalle reitille paremmin. Salma vastasi ratsastajan pyyntöön kohtuullisesti; ensimmäiselle sianselälle mentiin aavistuksen kättä vasten, mutta heti kun Jenna työnsi kättään hieman eteenpäin ja polkaisi pohkeella Salman killumasta ohjalta, loppu S-urasta suoritettiin varsin esimerkillisesti. “Jes, tosi hienoa. Sä reagoit tosi hyvin tossa ekalla sianselällä siihen, että Salma ei ihan tullut takajalkojensa päälle vaan oli vähän menossa kättä vasten. Kun sä ratkaisit tilanteen etkä jäänyt sen kanssa kilpavetoon, pääsit ratsastamaan kaarteet hyvässä tasapainossa ja rytmissä. Ja löysittepä ponnistuspaikoillekin varsin mallikkaasti. Tosi hyvä. Annetaan Selman kävellä hetki, ja jatketaan kohta yhdistäen tähän tehtävään toi jo kertaalleen hypätty vesi.” analysoin ratsastajalle tehtävän suorittamista.

Nyt, kun pienten välikäyntien jälkeen halusin ratsukon hyppäävän alashypyn veteen, hypyn vedessä ja ylöshypyn vedestä ja jatkavan siitä sianselille, oli tärkeää että Jenna uskalsi vaikuttaa ratsunsa tekemiseen. Salma oli jäänyt vedessä aavistuksen hitaaksi, joten oli tärkeää että Jenna saisi laukan koottua tarmokkaaksi ennen sianselille päästyä.

“Jes, ja itse pystyyn ja jalka kiinni!” ohjasin ratsastajaa, joka suuntasi alashypyltä kohti vedessä hyppyä. Kuten olin uumoillut, Salma jäi vähän hitaaksi ja se joutui tekemään kahta suuremman työn hypätäkseen hypyn vedessä, mutta jatkoi kuitenkin matkaa kuuliaisesti eteenpäin. “Jaa, ja sitten istut satulaan, pidät pohkeen kiinni ja pyydät sitä polkemaan takajalalla niin, että sen on mahdollista pyörittää laukka myös kaarevalla S-uralla.” jatkoin ratsukon valmentamista. “Se on kyllä kiltti hevonen, taputa sitä.” hymähdin ja jatkoin, “tullaan kerran vielä niin, että lähestyt jo koko vesitehtävää isommalla, reippaammalla laukalla. Sitten siinä on varaa menettää vähän tarmoa, eikä se joudu pelastelemaan niin paljon päästääkseen tukin yli. Ja sianseliltä voit jatkaa sellaista rentoa, isoa laukkaa ton tukki - trakehner - risueste linjan niin että pääsette vähän fiilistelemään ja nauttimaan helpoista tehtävistä.”

Viljan kanssa kilpaillaan porrastetuissa kilpailuissa. Alta näet tamman ominaisuuspisteet sekä tason.

Nopeus: 391.42 p.
Kestävyys: 908.26 p.
Hyppykapasiteetti: 374.4 p.
Rohkeus: 447.93 p.

KERJ:n porrastetuissa tasolla 5/4 (2122.01 p.)
Kestävyys: 908.26 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 522.95 p.
Itsevarmuus: 483.15 p.
Energisyys: 512.81 p.

MEJ:n porrastetuissa tasolla 6/5 (2427.17 p.)