Get a site
Takaisin hevoslistaukseen      virtuaalihevonen
Ulkoasu © M Layouts
Ulkoasun kuva © Ulf Bodin (CC BY-NC-SA 2.0)
Hevosen kuvat © Kasvattaja

Lopetettu 21.1.2021

kuva
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, tamma
Syntymäaika 10.11.2015 4v 10.01.2016, 8v 30.03.2016
Säkäkorkeus, väri 156cm, rautias
Rekisterinumero VH15-018-2505
Omistaja Jenna, VRL-03515
Koulutustaso Helppo A, 60cm
Koulutustaso Ram., Viehättävä

Viehättävän Vilja on rauhallinen ja tyyni tilanteessa kuin tilanteessa. Toisinaan hapannaamaisuuten taipuva tamma antaa harjata hamaan tappiin asti. Kavioita ei välttämättä nosta ensimmäisestä komennosta mutta varustaminen ei ole ongelma. Taluttaessa vähän perässä vedettävä malli mutta eipä tarvitse pelätä alle jäämistä.

Ratsastaessa rehellinen työmyyrä mutta alkuun tahmea. Raippa kannattaa ottaa mukaan, vaikka sitä ei yleensä tarvitse kuin pariin kertaan pohkeen tehosteeksi, jotta Viljan saa kulkemaan reippaammin eteen. Tekee sen mitä ratsastaja vaatii muttei yhtään sen enempää ja jos avut ovat epäselvät ei tamma tee mitään. Toisaalta siis varsin opettavainen ratsu mutta toisaalta harvinaisen raivostuttava tapaus.
Vilja on ehdottomasti kouluratsu. Vaikka siinä on omat virheensä, niin silti se on parhaimmillaan kouluaitojen sisällä. Kun alkuverryttelyssä on saanut tamman kunnolla liikkeelle ja käyttämään takaosaansa niin Vilja kyllä taipuu suuntaan jos toiseenkin. Hyvien lisäyksien saaminen irti tästä pelistä vaatii työtä mutta onnistuessaan ne ovat kyllä kiitettävän arvoisia.
Esteratsastuksessa isänsä tavoin aivan toivoton tapaus. Puomityöskentely ja kavaletit sujuu mutta kaikki muu ei. Joiden hiton puomien yli loikkiminen ei ole saanut Viljalta koskaan ymmärrystä. ”Miksi hypätä, kun voi kierttää?” on ilmeisesti tamman motto. Oikein hyvä ja vaativa ratsastaja saa tamman suoriutumaan noin puolimetrisestä radasta mutta tyylikkyydestä ei sitten puhuta.
Maastoillessa niin ikään tasaisen varma menijä. Ei viitsi hötkyillä oikeastaan mitään, joten Vilja on hyvä laittaa hätähousujen eteen, jos tarvitsee niin sanotusti pyllyyn pysäyttää. Tamma korkeintaan tuhahtaa närkästyneesti moiselle hätäilijälle.

Kisapaikoilla Viljaan tulee hieman eloa mutta mikään pikakiituri tamma ei silti ole. Harjaus ja varustus sujuu tutulla rutiinilla mutta edes verryttelyyn ei tarvitse raippaa ottaa mukaan. Reippaan verryttelyn jälkeen Viljan ollessa kunnon iskussa pääsee sen kanssa sijoittumaan puolenvälin paremmalle puolelle.

i. Aavan Konkari
VH12-018-0728
156cm, rt
KTK-III, SV-I
ii. VIR MVA Ch Viehättävän Rietas VH11-018-1424
157cm, rt
KTK-II, KRJ-I, YLA2
iii. VIR MVA Ch Riitamaan Ristinolla
VH04-018-3563
155cm, rt
KTK-II, KRJ-I, YLA2
iie. iie. VIR MVA Ch Fiktion Pipa
VH11-018-0168
157cm, rn
KTK-II, KRJ-II, YLA1, SLA-II
ie. Viehättävän Kaunotar
151cm, trt
KTK-III, KRL-III, YLA2
iei. VIR MVA Ch Viehättävän Viivakoodi
VH04-018-3562
157cm, prt
KTK-II, KRJ-I, YLA2
iee. Moon Aavetar
VH05-018-1790
148cm, rt
ERJ-III
e. Viehättävän Suvililja
VH12-018-0987
158cm, rt
KTK-II, SV-II
ei. Ch Siljan Eminem VH11-018-0030
156cm, rt
KTK-III, KRJ-II
eii. Kantolan Encore
VH06-018-2730
156cm, m
eie. Aamuneito
VH15-018-6716
155cm, vrt
ee. Karhukorven Linnea VH11-018-0083
155cm, rt
KTK-III
eei. Rantaleijona HUI
154cm, rn
eee. Ch Lyyni HUI
VH06-018-8911
156cm, rn
KTK-II

Isälinja: Aavan Konkari - Viehättävän Rietas - Riitamaan Ristinolla - Raadelman Yksinolla - Taikakuun Kuutti - Oopperan Kummitus - Unohtumaton (7)
Emälinja: Viehättävän Suvililja - Karhukorven Linnea - Lyyni HUI - Keinumäen Sirinä - Tuikkeen Hissu - J.T. Hipaisu - Usvainen Täysikuu (7)

15.03.2015 Räiskyvän Viima (i. Haavelaakson Valtteri)

Hyppykapasiteetti ja rohkeus Nopeus ja kestävyys Kuuliaisuus ja luonne Tahti ja irtonaisuus Tarkkuus ja ketteryys
532.39 p. 166.95 p. 1593.00 p. 481.27 p. 844.98 p..

ERJ KRJ KERJ VVJ
2125.39p (vt. 5) 2074.27p (vt. 5) 699.34p (vt. 2) 2437.98p (vt. 6)

12.05.2020 kouluvalmennus, valmentajana Calla
Tänään oli Jennalla ja Viljalla kouluvalmennus. Tunnilla keskityttiin eri kokoisiin ympyröihin niissä tapahtuviin erilaisiin siirtymisiin. Alkukäyntien jälkeen ratsukko siirtyi ravissa pitkän sivun keskeltä keskiympyrälle ja saatuaan keskiympyrän loppuun, tuli heti sen perään voltti tämän keskiympyrän sisään. Aluksi Vilja oli tapansa mukaan tahmea ja ympyrän loivan taivutuksen jälkeinen voimakkaampi taivutus voltille vaikutti tamman tempoon hidastavasti, mutta muutaman kierroksen jälkeen tamma lähti pidentämään kaulaansa rennosti liikkuen hyvässä tasapainossa ja aktiivinen liike pysyi läpi ympyrän sekä voltin, molempiin suuntiin. Seuraavassa harjoituksessa ratsukko palasi voltilta takaisin uralle ja siirtyivät käyntiin. Ravi nostettiin jälleen kun oli aika tehdä toiselle pitkälle sivulle sama ympyrä- ja volttiharjoitus, nyt harjoitusravissa. Tätä samaista rataa tehtiin jonkin aikaa molempiin kierrokseen ja Vilja liikkui miellyttävästi. Välillä Jenna sai käyttää napakampaa pohjetta, mutta pääasiassa tamman tahti ja eteenpäinpyrkimys säilyi. Vielä tunnin loppupuolella ratsukko ehti tekemään käynnissä harjoitusta kulkemalla pääty-ympyrällä ja siitä siirryttiin vielä keskiympyrälle laukkaharjoitukseen. Ympyrän avoimelta sivulta Jenna käänsi Viljan voltille, pyysi oikean laukan siinä vaiheessa kun kääntyminen ympyrältä voltille tapahtui ja volttia tehtiin kaksi kierrosta laukassa. Sieltä palatessa oli takaisin raviin siirtyminen juuri voltin ja ympyrän liittymiskohdassa. Vilja työskenteli ahkerasti ja se oli tunnin aikana selvästi herkistynyt ratsastajansa avuille. Nyt avut menivät läpi juuri oikeaan aikaan ja siirtymiset tapahtuivat juuri niissä kohdissa missä pitikin. Hienoa työtä!

01.04.2017 kouluvalmennus, valmentajana eepu
Vilja oli koko valmennuksen ajan hieman höselö ja keskittyminen oli ihan muualla kuin siellä missä pitäisi. Vilja kokoajan pyrki luistamaan työstä, ja takaosa ei työskennellyt mukana juurikaan. Jenna sai ihan tosissaan tehdä töitä pienimpien asioiden kanssa, jotta meno olisi ollut muutakin kuin Viljan vastaan hankaamista. Kunhan Jenna sai ratsastettua avut kunnolla läpi, alkoi Viljastakin löytyä liikettä ja yritystä. Temmonvaihteluissa meinasi Viljasta löytyä jopa turhaakin vauhtia ja muutama pieni pukkikin lensi, kun Jenna pyysi Viljaa lyhentämään laukkaa. Kunhan Vilja oli taas kunnolla lapasessa eikä se enää protestoinut lyhentämistä vastaan, temmonvaihtelut sujuivat oikein nätisti ja ongelmitta jokaisessa askellajissa. Yleisesti ottaen valmennus sujui hivenen vaihtelevasta, Vilja on kuitenkin erittäin osaava ratsu, kunhan vain saa sen työskentelemään kunnolla.

15.06.2019 kouluvalmennus, valmentajana Sussu VRL-12636
Viljan kouluvalmennuksen aloitimme varsin simppelillä tehtävällä, nimittäin tammaan piti saada liikettä. Ilma oli todella lämmin ja rautias suomenhevonen oli kuin täi tervassa kiertäessään hieman pölisevää kenttää ympäri. Kehotin ratsukkoa aluksi vain ravailemaan päätyihin isot ympyrät, jonka jälkeen pitkällä sivulla Viljaa hoputettiin isompaan raviin ja aina kun se otti vähänkään reippaamman askeleen, sitä kehuttiin ihan hurjasti. Jenna unohtui helposti hieman punkemaan tammaa pohkeella eteen, mutta neuvoin käyttämään pohjetta niin vähän, kuin vain pystyy. Silloin kun käyttää pohjetta, käyttää sitä vaikka vähän voimakkaammin, mutta tahmea hevonen turtuu entisestään jatkuvaan pohkeiden käyttöön. Vähitellen tammalle alkoi selvästi tulla motivaatiota liikkumiseen ja se alkoi ravaillessaan pärskähdellä tyytyväisesti. Tässä kohtaa annoimme sille hetken hengähdystauon välikäyntien merkeissä.

Kun moottori oli löydetty, pääsimme työstämään tammaa suurella keskiympyrällä, jossa tavoitteena oli aktivoida takaosaa avo- ja sulkutaivutuksilla. Ympyrällä lähdimme hakemaan ihan loivaa avoa, jossa Vilja joutui hieman taivuttamaan lantiotaan ja miettimään, mihin ne jalat nyt pitikään asettaa. Avotaivutuksissa Vilja lähti helposti astumaan etujaloillakin ristiin, joten siinä Jenna sai olla kokoajan tarkkana, ettei ulkolapa lähte valumaan omia aikojaan. Sulkutaivutus ympyrällä oli ratsukolle vähän vieraampi harjoitus, mutta kun oikeasta ajatuksesta saatiin kiinni, meno näytti oikein siistiltä. Jenna sai olla tarkkana oman painopisteensä kanssa, joka lähti helposti valumaan ulospäin, mutta kun kaikki palikat olivat kohdillaan, Vilja kokosi itseään hienosti ja polki takajaloillaan tomerasti kropan alle. Näitä harjoituksia tehtiin molempiin suuntiin sopivissa pätkissä, jonka jälkeen Jenna sai näyttää minulle pätkät tamman laukkaa molempiin suuntiin. Ilma oli todellakin melkoisen lämmin, joten laukkaa emme sen kummemmin lähteneet työstämään. Annoin ratsukon parin kierroksen loppuravien jälkeen siirtyä käyntiin. Vilja on selvästikin hevonen, joka on alkuun hieman jähmeä, mutta suurin ongelma sen tahmeuteen on varmaan vain motivaatiopula. Kunhan sen saa motivoitua liikkumaan, liikkuu se todella hienosti ja yrittää selvästi parhaansa.

KTK-III (15 + 16 + 15 + 16 = 62p) 20.7.2017

Vilja kävi RHLA:n tilaisuudessa kesäkuussa 2020 ja palkinnoksi tuli Quality (Q)

Vilja palkittiin KRJ-II palkinnolla 15.8.2020 pistein 6 + 30 + 21,25 + 20 + 15 = 92,25.

Vilja kävi RMP:ssä saaden maininnan 3 Star