Get a site
Räiskyvän suomenhevoset

Tuulessatanssija

Lopetettu 21.1.2021

Rekisteritiedot VH15-018-2023
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, tamma
Väri, säkäkorkeus rautias, 143cm
Syntymäaika 03.10.2015
      4v 3.12.2015 8v 3.2.2016
Painotus kenttäratsastus, helppo
Kasvattaja Susiraja
Omistaja Räiskyvä, VRL-03515

Tuulessatanssija on varsin helppo ja mutkaton hevonen, jonka kanssa pärjää kun osaa jo perusasiat. Tallissa käytöksessä ei ole moitteen sijaa ja tämän eläimen kanssa saa käyttää harjaamiseen aikaa jos niikseen tulee. Voi pitää karsinassa hyvin vapaana vaikka ovi olisikin osittain auki. Tessa on helppo varustaa vaikka vyön kiristäminen voi vaatia useamman kerran kun raudikkoa ei huvita lähteä töihin. Taluttaessa kulkee nätisti perässä mutta ruohotupsut saattavat käydä ylivoimaisiksi houkuttimiksi matkalla tarhaan tai laitumelle.

Ratsastaessa Tessa on päivästä riippuen varsin mukiinmenevä lajissa kuin lajissa tai sitten laiskuuteen taipuvainen paukapää. Mitenkään erityisen herkkä tamma ei ole suustaan tai kyljistään mutta pääasiassa tamman saa kyllä eteenpäin ilman raippaa, joka on hyvä ottaa alkuun mukaan kunnes saa selville millä fiiliksellä tänään ollaan.
Puhtaasti kouluhevosta Tessasta ei saisi tekemälläkään, sillä tamman keskittymiskyky ei edes hyvänä päivänä riitä useisiin toistoihin tai ylipäätänsäkään kaiken maailman millin tarkkaan tehtävään kerta toisensa jälkeen. Ponimainen ravi vaatii ratsastajaltaan keskivartalon hallintaa mutta muuten askeleissa ei ole moittimista.
Hypätessä innostuu lähes poikkeuksetta. Tessan kanssa on hyvä ottaa ensikosketus tähän lajiin, oltiinpa sitten kentällä tai maastossa. Tasaisen varma etenijä, joka osaa korjata ratsastajan virheitä mutta ei ole kuitenkaan täysiautomaatti. Viistosti tullessa kieltää helposti mutta muuten ei hätkähdä erikoisesteitä tai ratamestarin keksimiä somisteita. Laukkaa on esteillä helpompi säädellä kuin kouluradalla mutta mikään notkeuden perikuva tamma ei ole.
Maastoon voi Tessan kanssa hyvin lähteä joko yksinään tai minkä tahansa kokoisessa porukassa, sillä tamma tulee kaikkien kanssa. Mikään kilpalaukan voittajatähti tämä raudikko ei ole mutta jaksaa kierrellä useampia kilometrejä metsän siimeksessä rauhallisemmassa tahdissa. Ei juuri arvosta mäkien ylös-alas kiipeilyä mutta kuuliaisena alistuu kohtaloonsa tyytymättömästi huokaillen.

Kisoissa Tessa on hieman vireämpi kuin kotosalla mutta ei muutu miksikään raketiksi. Jos saisin tallin hevosista jota kuta suositella ensimmäisiin kisoihin, niin Tessa on varmasti kärkinimien joukossa. Raudikko ei hermoile matkustamista tai ime hermostuneen ratsastajan fiilistä itseensä. Lämmittelyssä toimii alkuun usein varsin tahmeasti mutta vetreytyy kyllä kun vähän taivuttelee ja pyörittelee volteilla tai ympyröillä. Suorituksessa tamma on satasella mukana mutta kyllä tammasta selkeästi silloinkin aistii että kouluratsastus on vain se välttämätön paha.

i. Pajunkissanpolkka VH15-018-1994
141cm, prt; KERJ-I, SLA-I, YLA1, KTK-II
ii. Kuuvinkeä
144cm, trt
iii. Kolttonen 144cm, rt
iie. Kuukaiho 144cm, m
ie. Kissankellopeli
140cm, rt
iei. Tulituiske 141cm, m
iee. Kotikissapeto 142cm, vrt
e. Lounatuuli VH14-018-1094
146cm, prt; KERJ-I, ERJ-I, SLA-I*, YLA2
ei. Lounaspala
142cm, tprt
eii. Luuvalo 140cm, tprt
eie. Päivätauko 146cm, prt
ee. Hullutuuli
146cm, vrt
eei. Hulluruoho 149cm, rt
eee. Mehtätuuli 144cm, vkk

t. Tähdissätanssija 26.11.2020 i. Sorronsumu Crimis, VRL-10480
o. Räiskyvän Armas 20.01.2020 i. Räiskyvän Aslak Knipse, VRL-14657
t. Räiskyvän Tuulitanssi 28.08.2018 i. Serenin Sadetanssija Räiskyvä, VRL-03515

20.5.2020 Estevalmennus, valmentajana Calla

Jenna ja tamma Tessa tulivat iltapäivällä estevalmennukseeni. Tänään treenattiin muutaman yksittäisen pystyesteen parissa ja syvennyttiin esteelle saapumiseen. Alkuverryttelyksi pyysin ratsukkoa tekemään erilaisia siirtymisiä ja paljon pieniä voltteja sekä taivutuksia. Tessa hakeutui hyvin kuulolle avuille ja lähti herkästi hakeutumaan pyöreämpään muotoon. Taivutusten avulla ratsastaja sai Tessan kevyemmäksi edestä ja sen seurauksena he saivat luvan siirtyä laukkaan. Tessalla oli tänään oikein hyvä päivä ja sillä oli mukava tempo. Esteille sillä oli imua jo ennen hyppyjä, mutta se malttoi kuitenkin vastaanottaa pidätteitä erittäin hyvin. Hieman tamma kuumui ensimmäisten esteiden jälkeen, mutta menoa ei tarvinnut jarrutella ja pyysinkin Jennaa ennemmin keskittymään laukan työstämiseen kuin jarruttaviin apuihin. Tessalla oli voimakkaat ja joustavat liikkeet sekä hyvä hyppytekniikka. Esteille lähestymiset sujuivat hyvin ja tunnin lopuksi annoin niitä koskien Jennalle vielä muutaman treenivinkin tulevaisuudessa itsenäisesti suoritettavaksi.

29.2.2020 Estevalmennus, valmentajana Viixi

Ratsastettuani Räiskyvissä asustelevan Sulo-orin oli seuraava tehtäväni pitää estevalmennus suomenhevostamma Tessalle. Tamma vaikutti olevan jo hyvässä työvireessä päästessäni maneesiin, jonne oli aiemmin koottu ohjeideni mukaan pieni estetehtävä. Tessan selässä istuva Jenna kertoi, että ratsukko oli kävellyt jo jonkin aikaa ja valmennus voitaisiin aloittaa hetimmiten. Niinpä aloitimme alkuverkan ravissa tehden isoja ympyröitä ja taivutuksia, jotta Tessa saatiin rennoksi. Tammalla oli tänään varsin hyvä päivä ja se kuunteli Jennan apuja kuuliaisesti ja taipui kauniisti. Laukassa teimme jälleen ympyröitä ja loikimme muutamien puomien yli herätelläksemme Tessaa esteille. Laukkaosuuden päätyttyä ratsukko sai luvan kävellä hieman, minkä jälkeen hyppääminen päästiin aloittamaan. Maneesissa oli kaksi pystyestettä ja yksi okseri, joiden kanssa harjoittelisimme erimittaisien välien ratsastamista.

Ensin tulimme suoraa linjaa, jonka esteiden väliin mahtui normaalilla ratalaukalla kuusi askelta. Saadessaan luvan Tessa ponkaisi laukkaan innokkaasti ja lähestyi varmoin askelin ensimmäistä estettä. Kuuden askeleen väli ei tuottanut ratsukolle ongelmia ja kaikki näytti hyvältä Jennan istuntaa myöten. Seuraavaksi ajatuksena oli tulla väli seitsemällä askeleella, eli vauhtia oli rajoitettava melkoisesti. Tämäkin onnistui ja tehtävää vaihdettiin, Tessa olikin varsin taitava hyppääjä! Seuraavaksi työstöön otettiin kaarevalla linjalla olevat pysty ja okseri. Käskin ratsukon tulemaan molemmille esteille mahdollisimman suorana, sillä tällä tehtävällä hevoset lähtevät herkästi puskemaan joko ulko- tai sisäkaarteeseen tullen esteille vinossa. Ensimmäisen esteen ylitys oli siisti, mutta seuraavalle ohjaus oli hukassa ja Tessa kielsi vinouden vuoksi. Jenna pysyi kuitenkin hyvin kyydissä ja tehtävä tultiin uudelleen, tällä kertaa paljon paremmin. Loppuvalmennuksessa teimme vielä helppoja ravipuomiharjoituksia, minkä jälkeen lopettelimme.

Kantakirjattu 20.1.2019 ratusuunnalle KTK-II palkinnolla pistein 18 + 18 + 18 + 16 = 70p.

Champion myönnetty 28.5.2020

Tessa palkittiin 25.5.2020 KERJ-I palkinnolla pistein 6+40+25+20+13=104p.

Tessa kävi RHLA:n tilaisuudessa kesäkuussa 2020 ja palkinnoksu tuli Superior Grade (SG)

VIR MVA Champion myönnetty 10.8.2020

3 Star RMP:ssä

05.08.2020 NJ Haltiasalo - MVA-sert (pt. alaera)
18.06.2020 NJ Haltiasalo - MVA-sert (pt. alaera)
03.05.2020 NJ Haltiasalo - irtoSERT (pt. Terhi)
19.04.2020 NJ Haltiasalo - irtoSERT (pt. alaera)
11.09.2019 NJ Valokylän Talli - irtoSERT (pt. Vibaja)

11.08.2020 VSN Haltiasalo - RCH (10p)
25.05.2018 VSN Kaihovaara - RCH (10p)