Räiskyvän suomenhevoset


Tärkeitä paikkoja

VRL
Kantakirja
VSR
KERJ
KERJL
KEV
MEJ
MEJL

Suosittelemme

Vitikari
Kaihovaara
Pöystilä
Saarnio
Syyn Kartano
Kuusineva
Kastehelmen talli
Bråvalla Stall

Syyn Suvivirsi

Rekisteritiedot VH21-018-0835
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, tamma
Väri, säkäkorkeus rautias, 153cm
Syntymäaika 17.06.2021
      4v 17.10.2021 8v 17.02.2021
Painotus kenttäratsastus, CIC1
Kasvattaja Syyn Kartano
Omistaja Räiskyvä, VRL-03515

Syyn Kartanon kasvatteja kun selailin huomasin vakuuttavalta vaikuttavan, varsin rauhallisen, nuoren tamman, jonka molemmat vanhemmat olivat jo kantakirjattu hyvillä palkinnoilla ja kisanneet kentässä hyvällä menestyksellä. Tutkin sukua muutenkin vähän lisää ja kun yhtään hevosista ei meidän omissa linjoissa jo ollut, niin en voinut olla jättämättä tarjousta. Raudikosta tekemäni tarjous hyväksyttiin pikapuolin ja päästiin sopimaan käytännön asioista. Tamman tulevaisuudelle odotan hyvää kisamenestystä kenttäkisojen merkeissä sekä jalostuksessakin näen tämän olevan hyvin potentiaalinen yksilö mikäli mitään suurempia haavereita satu matkalle.

Syyn Suvivirren karvapeitteestä löytyvät kaikki kaksi kaurapuuron sävyä, eikä luonteenpiirteitä tunnu olevan kovin montaa enempää. Tamma on hyvin rauhallinen ja mukautuvainen, ja.. niin. Suvista ei oikein ota otetta, se ei ota kontaktia tai edes ilmehdi erityisen paljoa. Flegmaattisenpuoleinen raudikko ottaa kaiken vastaan sellaisenaan kyseenalaistamatta, protestoimatta tai innostumatta. Suvi vain on.

Tokihan tämäntyyppisen hevosen hoitaminen on helppoa ja vaivatonta. Toivoisin silti näkeväni joskus vähän persoonaa, jonkun mielipiteen, edes pikkuisen irvistyksen matolääkkeen takia. Tamman tasaisen vähäeleinen käytös tuo mieleen monotonisen, unettavan puheäänen; ei mitään vaihtelua, persoonaa tai mielenkiintoa herättäviä koukkuja. Arki sujuu tasaisen yllätyksettömästi, Suvin käytöksen pystyy ennakoimaan koko kalenterivuodeksi yhdeltä istumalta. Joskus vitsailen kalenterivuoteen mahtuvan noin kaksi säikähtämistä, joiden vuoksi tammani ottaa kolme sivuaskelta ennen pärskähdystä sekä tilanteen normalisoitumista.
Talutettaessa raudikko kävelee aina täsmälleen samaa tahtia, ellei siltä erikseen pyydä reippaampaa tai hitaampaa tahtia. Lastatessa tamma kävelee rampin luotisuorassa linjassa kerrasta kyytiin niin talutettuna kuin lähetettynä, eikä se pyri peruuttamaan pois saman tien, saati että kävelisi ohi rampista. Matkan aikana Suvi keskittyy täysin heinäverkkoonsa, aivan sama, millaista metakkaa mahdollinen matkakaveri sattuisi pitämään.

Sama rikkoutumattoman tasainen linja jatkuu myös ratsuna. Suvi on mukavan kapasiteetikas suomenhevonen, CIC1-tasoinen kenttähevonen, joka itselleen tyypilliseen tapaan tekee täydellisen tasaista, tasavertaista työtä jokaisessa kenttäratsastuksen lajissa. Kerran eräs koulutuomari tuli ihan nauramaan kanssani suoritustamme; lapussa oli pelkkää seiskaa, ei yhtäkään poikkeusta.
Tamman vahvuudet sekä kehitystä kaipaavat osasetkin tuntuvat löytäneen tasapainon. 'Tahdikas' kuvaa Suvin liikkeitä parhaiten. Jokainen askellaji on puhdas, tahdikas sekä säännöllinen, joskin niissä saisi olla enemmän ilmavuutta ja käynnissä pidempi askel. Kiireinen tai mateleva eivät kuvaa tammaani, tappotasainen taas osuu maaliin. Suvin eteenpäinpyrkimys on sellainen perushyvä, kuten herkkyys ja reaktionopeus; kaikkea löytyy ihan riittävästi, vaikka toki toivoisin kaikkea vähän lisää. Hypätessä ponnistus on hyvä, hyppy pyöreä ja tasapainoinen, jalkatekniikka OK (saisi olla nopeampi), samaten kaulan ja selän käyttö.

Erikoisesteet eivät ole raudikolle sen ihmeellisempi juttu kuin peruspuomit perustolpilla, maastossa vastaan saa rymistellä jotain oikeasti hirveää isomman tai edes keskikokoisen säikähdyksen aiheuttamiseksi. Suvi on joko rohkea tai välinpitämätön (sanotaan rohkea, se kuulostaa kehulta ja haluan kehua hevostani), hevonen, jonka kanssa jännittävien asioiden kohtaaminen tuntuu helpolta. Kovin tiukkoja kurveja tai älyttömän lyhyitä lähestymisiä ei kannata kokeilla, vaikka reittisuunnittelua voikin tehdä ja vähän nipistää askelia sieltä täältä. Kouluohjelmista ei löydy huippuja sen enempää kuin aallonpohjia, tamma tekee aivan kaiken saman tasoviivan mukaisesti. Minä ja valmentajani emme ole aina varmoja, onko tämä hauskaa vai jo virhe matrixissa.

Kilpailut sujuvat täysin samalla kaavalla kuin kotitreenit. Tammani käytöskin pysyy samanlaisena, helppona mutta persoonattomana. Kuka tahansa pärjää Suvin (kisa)hoitajana. Itse suoritukset ovatkin sitten vinkeitä. Toki joskus tulee otettua puomeja tai muuta sellaista, mutta joskus tuntuu, että ratsastan joka ikinen kerta saman radan (ratapiirroksista ja kouluohjelmasta viis). Tunne on todella omituinen ja häiritsevä!
© Lissu T. ❤

i. VIR MVA Ch Syyn Ihme-Eliksiiri VH20-018-0308
156cm, prt; KTK-I, KERJ-I, ERJ-I, KRJ-I
ii. Ihmeidentekijä VH17-018-1738
158cm, tprt; KTK-III
iii. Ihmettelijä
160cm, prt
iie. Sinetär
152cm, rt
ie. Usvan Helmi VH04-018-5516
155cm, trt; KERJ-I, ERJ-II, KRJ-I, KTK-III
iei. Usva-Tuuli
159cm, rt
iee. Viimatyttö 159cm, rt
e. Teilikorven Karelia VH21-018-0223
152cm, prt; KTK-III, KERJ-I
ei. Finlandia VH18-018-0059
159cm, trt; KTK-II
eii. Sibelius
eie. Fresia
ee. Suvikannel VH17-018-0849
154cm, rt; KTK-II
eei. Kannelmurha 160cm, tprt
eee. Juhannustaika 155cm, rtkm

13.06.2022tamma, rtRäiskyvän ItkuvirsiPikkuilkiö
07.02.2022ori, rtRäiskyvän AsterixRäiskyvän Arsenaali

30.4.2022 Kasvattajan kouluvalmennuksessa

Vappuaaton valmennusurakka oli jo hyvin käynnissä, kun lyhkäisen kahvitauon jälkeen astelin takaisin sorvin ääreen kentälle. Aurinkokin oli alkanut paistaa pilvettömältä taivaalta ja Suvin karvapeite kimalteli auringonsäteissä tamman ravatessa ympäri kartanon kenttää. "Olen suunnitellut teille siirtymisiä, joilla saadaan Suvia aktiivisemmaksi ja apuja vähän herkisteltyä", huikkasin lähestyessäni kentän keskipistettä. Ratsukko siirtyi pyynnöstäni käyntiin ja uran sisäpuolelle, jossa lähdettiin ratsastamaan reippaita käynti-seis-käynti siirtymisiä keskittyen ratsukon suoruuteen. Muistutin Jennaa tasaisen tuntuman säilyttämisestä myös pysähdyksessä, jottei Suvi päässyt pysähtyessään lötkähtämään aivan löysäksi. Yhteisen sävelen ja nopeampien reagointien löydyttyä tehtävä muuttui käynnin tempon lisäämiseen, mikä sujuikin oikein mallikkaasti, sillä pohjetta oltiin saatu herkisteltyä jo käyntisiirtymisten aikana. Suvin käynti näytti nyt jo paljon aktiivisemmalta kuin alkujaan, eikä sillä ollut enää mielessä luisua kohti uraa, mikä oli alussa tuottanut pienen haasteen suoruuden osalta. Tehtävien jälkeen annoin ratsukon huilahtaa vapain ohjin.

Käyntitehtäviä seurasi ravi-käynti-ravi siirtymät, joissa halusin painottaa apujen nopeutta, ei jäädä kiusaamaan hevosta pohkeella tai kädellä, vaan tehdään siirtymät napakan hallitusti. Jenna teki työtä käskettyä ja jo ensimmäisistä toistoista lähtien homma lähti rullaamaan mukavassa harmoniassa, Suvi polki takaosallaan hyvin alle ja siirtymiset tulivat ratsukolle kuin selkärangasta. Jottei koko tunti mennyt pelkäksi suoraa uraa pitkin jolkotteluksi, otimme ravisiirtymien jälkeen kuvioihin mukaan pohkeenväistön käynnissä. Keskihalkaisijalta väistettiin kohti uraa, josta nostettiin laukka ja laukattiin keskiympyrän verran reipasta laukkaa. Ensimmäinen väistö meni sen verran haparoiden, etten antanut vielä lupaa nostoon, sillä Suvi ei ollutkaan kuunnellut väistävää apua kovin hyvin, vaan viimeiset askeleet uralle olivat olleet pelkkää taipumista ilman ristiaskelta. Kehotin Jennaa muistamaan oman suoruuden ja ulko-ohjan tuen loppuun asti, jotta Suvi ei pääsisi luistamaan viimeisiä askeleita. Uudella yrittämällä tämäkin siirtyminen saatiin sujumaan ja laukka lähtikin oitis rullaamaan hienosti. Laukkatehtävien jälkeen ratsukko sai luvan loppuverryttelyyn. Valmennus oli sujunut kaikkiaan vallan mainiosti ja kuinka olikaan ollut ihana nähdä jälleen kasvattini Suvi työn touhussa!

21.2.2022 Sorsainen maastoestevalmennus Viixin tarkkailussa

Pieni rautias saapui Syyn Kartanon maneesiin ratsastajansa Jennan saattelemana. Juuri kahdeksanvuotiaaksi kääntynyt tamma oli hyvin kaunis näky astellessaan maneesin ympäri ja käydessään tutustumassa tämänpäiväisiin esteisiin. Maneesiin oli traktorilla tuotu muutamia maastoesteitä, sillä lumimäärä oli ulkona noussut niin paljon, ettei pellolla olisi pystynyt tukkeja ilman vaaratilanteita ylittelemään. Rataamme oli sisällytetty tukkeja, pari pystyä, mökki- ja sorsaesteet sekä yksi lankuista tehty pituuseste. Melkolailla peruskauraa, mutta varmasti hyvää kertausta talven keskelle, kun ulkona ei varsinaisesti näitä nyt pystynyt treenaamaan. Alkuverryttely käynnistyi oikein mukavasti ja Suvi ravasi rennosti suorittaen erilaisia kaarevia uria sekä siirtymisiä. Jenna pyrki ohjaamaan Suvin esteiden läheltä monta kertaa, jotta tamma sai rauhassa tutustua niihin jo ennen hyppäämistä. Olin maastoesteiden lisäksi kasannut maneesiin yhden ristikon, jolla ratsukko sai verrytellä hyppäämistä. Ravilähestyminen oli Suvin mielestä hauskaa puuhaa ja se ponkaisi ristikolta hienosti laukkaan muutamaan otteeseen. Jenna näytti varmaotteisen rauhalliselta satulassa, oikein miellyttävä paketti!

Tänään tulisimme tavoittelemaan rentoa olemusta esteiden välillä, sillä vaikka Suvi oli maastoesteillä jo kokenut konkari, oli silti pientä jännittyneisyyttä havaittavissa. Hyppäsimme esteitä ensin yksitellen, korkeintaan kaksi kerralla, jotta ratsukko sai pehmeän aloituksen päivän ratatehtävälle. Suvi hyppäsi hyvällä tekniikalla, mutta tuntui jännittäneen etenkin sorsan muotoista estettä, joka oli muihin esteisiin verrattuna hieman hurjemman näköinen kaikissa väreissään ja kummallisessa muodossaan. Kieltoja ei kuitenkaan tullut epäröinnistä huolimatta, sillä Jenna osasi ratsastaa rautiasta määrätietoisesti ja kannustavasti. Pian pääsimmekin aloittamaan ihan kokonaisen radan. Alku oli todella vakaata suorittamista, Suvi laukkasi tyynesti ja otti kivasti imua esteitä kohti. Se kirottu sorsaeste kuitenkin nyt rataan yhdistettynä rikkoi paketin ja lähestyminen jouduttiin tekemään uudestaan Suvin ampaistua esteestä ohi. Jenna sai kerättyä hevosen nopeasti takaisin tuntumalle ja uusi lähestyminen oli haparoiva, mutta silti oikein miellyttävä ja este ylittyi suurella ilmavaralla. Suvi sai suuret kehut ja rapsutukset suoriuduttuaan radasta näinkin hyvin.

Rata hypättiin vielä kerran uudelleen ennen valmennuksen lopettamista. Nyt sorsaeste oli näytetty, ohitettu ja ylitetty jo niin monesti, ettei se enää tuottanut samanlaista reaktiota Suvissa, vaan rata oli kokonaisuudessaan tasaisen rauhallinen. Loppuradasta meillä oli nähtävissä oikein rentona liikkuva, pieniä pärskähdyksiä päästelevä hevonen ja iloinen ratsastaja. Siirryimme valmennuksen päätyttyä kahvittelemaan ja vaihdoimme Jennan kanssa kuulumiset. Sainkin kuulla Suvin käyneen kantakirjassa ja sille oli suunnitteilla jo varsakin, mikä oli oikein mieltä lämmittävää kuulla. Kenttäkilpailuissa tamma oli pärjännyt hienosti ja kasvattajana sain jälleen olla ylpeä tästäkin ilmestyksestä! Kahvituokion jälkeen Jenna lastasi Suvin traileriinsa ja he lähtivät huristelemaan kohti kotia.

Suvin kanssa kilpaillaan porrastetuissa kilpailuissa. Alta näet tamman ominaisuuspisteet sekä tason.

Nopeus: 423.94 p.
Kestävyys: 903.5 p.
Hyppykapasiteetti: 375.94 p.
Rohkeus: 362.47 p.

KERJ:n porrastetuissa tasolla 5/4 (2065.85 p.)
Kestävyys: 903.5 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 528.5 p.
Itsevarmuus: 503.57 p.
Energisyys: 516.3 p.

MEJ:n porrastetuissa tasolla 6/5 (2451.87 p.)