Räiskyvän suomenhevoset

Saarnion Mirella

Lopetettu 30.6.2022

Rekisteritiedot VH20-018-0266
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, tamma
Väri, säkäkorkeus musta, 155cm
Syntymäaika 02.01.2020
      4v 2.5.2020 8v 2.9.2020
Painotus kenttäratsastus, CIC1
Kasvattaja Saarnio, Siguri (VRL-11290)
Omistaja Räiskyvä, VRL-03515

Saarnion Mirella kerettiin jo kertaalleen varata ennen kuin ehdin tamman kasvattajalle soittaa Keski-Suomeen. Aikani olin asiasta harmistunut mutta eihän sille minkään voi. Mutta myöhemmin, todella paljon myöhemmin, näin tammasta uuden myynti-ilmoituksen kasvattajan toimesta. Samalla istumalla otin kännykän ja soitin Soikulle, joka kertoi tamman muuttavan mielellään Räiskyvään mikäli koeratsastus sujuu. Kävin koeratsastamassa tamman heti seuraavana viikonloppuna – optimisesti traileri mukana – ja tykästyin tammaan todella. Loppujen lopuksi tamma pakattiin traileriin kun lähdin takaisin Sipoota kohden.

Saarnion Mirella on todellinen helmi. Tamma on kaunis ja käyttäytyykin kauniisti. Mirella lyhentyi meillä Miraksi hyvin nopeasti eikä monikaan taida enää muistaa tamman virallista nimeä. Miran kanssa kaikki hoitotoimenpiteet sujuvat helposti, mikä on varsin mukavaa jos kiire meinaa yllättää. Täysin ventovieraita ihmisiä kohtaan tamma on viileän asiallinen muttei pistä missään hanttiin, kun tuttu ystävä saa tamman änkeämään syliin ja kerjäämään rapsutuksia. Miraa saa harjata vaikka koko päivän eikä tamma laita siinä kohtaa hanttiin ellei ruoka meinaa sen takia jäädä saamatta. Varustaessa Mira on ihanan yksinkertainen, sillä tamma ei laita hanttiin missään kohtaa eikä viitsi pullistella hoitajan kiusaksi. Kesäloman jälkeen Mira on kyllä yleensä vähän paisunut, joten silloin saattaa tuntua, että tamma pullistelisi. Tamma on kuitenkin vain helposti lihovaa sorttia.

Ratsuna Mira on alkuun varsin tahmea eikä se välttämättä haluaisi tehdä mitään tai taipua oman kapasiteettinsa mukaisesti. Selkäännousun aikana Mira on juurtunut maahan eikä ne juuret meinaa murtua sitten millään. Kun tamman saa vihdoin liikkeelle niin hitaasti ja varmasti se kyllä vetryy ja siitä saa kyllä saa ihan kelpoisen kouluratsun – omalla tasollaan. Mikään parkettien partaveitsi tamma ei ole mutta kyllä sen saa liikkumaan mukavasti eteenpäin ja loppujen lopuksi tamma kyllä kulkee kivan pyöreästi. Siistit siirtymiset ovat tämän tamman vahvuus kun taas hyvät lisäykset ovat sitten vähän kiven alla.
Esteratsuna Mira on paremmin omalla mukavuusalueellaan, vaikka vauhtia voisi olla enemmänkin. Vauhdin puutetta on kuitenkin kompensoitu sitten lyhyemmillä tie valinnoilla. Isänsä tavoin Mira hyppää mitä vain mistä vain, joten ratsastajan tason mukaan voi mennä helppoja puomiharjoitteita tai tamman kapasiteetin ylärajoilla. Maastossa hypätessä tasaisen varma suorittaja mutta vauhdin kanssa olisi siltikin parantamisen varaa.
Muutoin maastoillessa Mira on fiksusti käyttäytyvä yksilö niin ryhmässä kuin yksinkin. Ei turhia kyttää puskia tai kavahda kaikkia rasahduksia. Yllättäviä asioita tamma säikkyy saman verran kuin mikä tahansa hevonen. Ei kuitenkaan tavallisesti sinkoa toiselle puolelle lääniä vaikka huonolla tuurilla ratsastaja sattuisi tipahtamaan kyydistä.

Kisapaikoilla tamma reagoi omaan tavalliseen rauhalliseen tyylinsä mutta kyllä siitä silti huomaa, että se on täpinöissään uudesta paikasta ja kisojen viboista. Lämmittelyssä saattaa keskittyä muihinkin mutta napakoilla avuilla tamman saa keskittymään oleelliseen.

i. Artemis VH19-018-0608
158cm, rn
ii. Araklas
166cm, rn
iii. Aaron
iie. Legona
ie. Mistella
164cm, m
iei. Töllinen
iee. Mistiina
e. Mysteria VH19-018-0606
147cm, m
ei. Kinosloitsu
147cm, rtkmo
eii. Talven Tuiske
eie. Kirilento
ee. Mustiina
145cm, m
eei. Tinttarello
eee. Sinissa

28.03.2022ori, mRäiskyvän MorbiusRoutaruusun Hirmulisko
22.10.2021ori, rnRäiskyvän KunmitustarinoitaVäjen Kunmitusjälkiä
18.06.2021tamma, mRäiskyvän MinessaRiimuvaaran Reemos

03.10.2021 Kouluvalmennus Veeran R:n patistelemana

Mirella ravaili uraa pitkin maneesissa hyvin uneliaan näköisenä ja ratsastaja koitti kovasti pilkkiä sen päätä ylös. Ratsukko otti vielä laukat kumpaankin suuntaan pääty-ympyrällä ja sitten päästiin tosi toimiin. Aloitimme pohkeen väistöillä, ensiksi käynnissä ja sitten ravissa. Harjoittelimme ensiksi oikeaan suuntaan, hieman oli takapään askellus Mirellalla alkuun hakusessa, mutta takapäähän löydettiin enemmän eloa raviin siirryttäessä, jonka jälkeen käynnissä kokeiltiin uudestaan. Vaihdoimme suuntaa, jossa käyntiväistöt olivat selkeästi taas hankalampia tälle hevoselle.

Kun pohkeenväistöt oli hiottu hyvälle tasolle, siirryttiin tekemään siirtymisiä askellajien sisällä ja niiden välillä. Ratsukon tuli tulla lyhyet sivut keskikäynnissä, tehdä voltti lisätyssä käynnissä, pitkät sivut ravissa ja keskellä muutaman askeleen verran reippaampaa ravia. Mirellalla oli ongelmia säilyttää lisätty ravi voltin ajan ja ratsastaja saikin tehdä töitä sen eteen. Ravissa sen sijaan lyhyen lisäyksen tekeminen ei tuottanut ongelmaa, joten siirryimme seuraavaksi ottamaan pitkän sivun alusta laukan noston käynnistä, josta tuli siirtyä ravin kautta käyntiin ennen kulmaa. Laukkojen jälkeen tamma tuntui löytävän enemmän tarmoa ja lisätyn käynnin löytäminenkin oli helpompaa sen alkaessa hieman ennakoimaan tulevaa laukkapätkää.

Seuraavaksi pistin ratsukon tekemään kolmikaarista kiemurauraa harjoitusravissa, jossa aina pituushalkaisijalla tuli tehdä pysäytys, kolmen askeleen peruutus ja napakka siirtyminen takaisin raviin. Tamma ei ensiksi tahtonut millään peruuttaa, vaan koitti vastustella ohjastuntumaan ja kääntyi aivan vinoon. Hioimmekin peruutuksia hetken paikallamme ennen kuin jatkoimme tehtävää taas. Mirellakin alkoi suorittaman peruutukset nätisti, kun tajusi, että vain muutaman askeleen jälkeen sai taas jatkaa matkaa eteenpäin. Loppuun ratsukko sai ottaa vielä vähän laukkaa kahdeksikolla, tehden laukanvaihdon keskellä ravin kautta, ennen kuin lopettelimme valmennuksen tältä erää.

Mira kävi RHLA:n tilaisuudessa kesäkuussa 2020 ja palkinnoksi tuli Quality (Q)

Mira kantakirjattiin R-suunnalle 31.8.2020 KTK-II (18 + 19 + 18 + 19 = 74p.)

VIR MVA Champion myönnetty 11.11.2020

2 Star RMP:ssä

Mira palkittiin KERJ-III palkinnolla pistein 7,5 + 40 + 0 + 20 + 11 = 78,5 helmikuussa 2022

05.09.2020 NJ Haltiasalo - MVA-sert (pt. alaera)
02.09.2020 NJ Haltiasalo - irtoSERT (pt. alaera)
11.08.2020 NJ Hiivuri - irtoSERT (pt. Lissu)
21.06.2020 NJ Haltiasalo - MVA-sert (pt. Vibaja)

Miran kanssa kilpaillaan porrastetuissa kilpailuissa. Alta näet tamman ominaisuuspisteet sekä tason.

Nopeus: 353.49 p.
Kestävyys: 762.51 p.
Hyppykapasiteetti: 555.57 p.
Rohkeus: 555.57 p.

KERJ:n porrastetuissa tasolla 5/4 (2227.14 p.)
Kestävyys: 762.51 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 365.18 p.
Itsevarmuus: 372.35 p.
Energisyys: 384.26 p.

MEJ:n porrastetuissa tasolla 5/5 (1884.3 p.)