Get a site
Räiskyvän suomenhevoset

Saarnion Mirella

Rekisteritiedot VH20-018-0266
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, tamma
Väri, säkäkorkeus musta, 155cm
Syntymäaika 02.01.2020
      4v 2.5.2020 8v 2.9.2020
Painotus kenttäratsastus, CIC1
Kasvattaja Saarnio, Siguri (VRL-11290)
Omistaja Räiskyvä, VRL-03515

Saarnion Mirella kerettiin jo kertaalleen varata ennen kuin ehdin tamman kasvattajalle soittaa Keski-Suomeen. Aikani olin asiasta harmistunut mutta eihän sille minkään voi. Mutta myöhemmin, todella paljon myöhemmin, näin tammasta uuden myynti-ilmoituksen kasvattajan toimesta. Samalla istumalla otin kännykän ja soitin Soikulle, joka kertoi tamman muuttavan mielellään Räiskyvään mikäli koeratsastus sujuu. Kävin koeratsastamassa tamman heti seuraavana viikonloppuna – optimisesti traileri mukana – ja tykästyin tammaan todella. Loppujen lopuksi tamma pakattiin traileriin kun lähdin takaisin Sipoota kohden.

Saarnion Mirella on todellinen helmi. Tamma on kaunis ja käyttäytyykin kauniisti. Mirella lyhentyi meillä Miraksi hyvin nopeasti eikä monikaan taida enää muistaa tamman virallista nimeä. Miran kanssa kaikki hoitotoimenpiteet sujuvat helposti, mikä on varsin mukavaa jos kiire meinaa yllättää. Täysin ventovieraita ihmisiä kohtaan tamma on viileän asiallinen muttei pistä missään hanttiin, kun tuttu ystävä saa tamman änkeämään syliin ja kerjäämään rapsutuksia. Miraa saa harjata vaikka koko päivän eikä tamma laita siinä kohtaa hanttiin ellei ruoka meinaa sen takia jäädä saamatta. Varustaessa Mira on ihanan yksinkertainen, sillä tamma ei laita hanttiin missään kohtaa eikä viitsi pullistella hoitajan kiusaksi. Kesäloman jälkeen Mira on kyllä yleensä vähän paisunut, joten silloin saattaa tuntua, että tamma pullistelisi. Tamma on kuitenkin vain helposti lihovaa sorttia.

Ratsuna Mira on alkuun varsin tahmea eikä se välttämättä haluaisi tehdä mitään tai taipua oman kapasiteettinsa mukaisesti. Selkäännousun aikana Mira on juurtunut maahan eikä ne juuret meinaa murtua sitten millään. Kun tamman saa vihdoin liikkeelle niin hitaasti ja varmasti se kyllä vetryy ja siitä saa kyllä saa ihan kelpoisen kouluratsun – omalla tasollaan. Mikään parkettien partaveitsi tamma ei ole mutta kyllä sen saa liikkumaan mukavasti eteenpäin ja loppujen lopuksi tamma kyllä kulkee kivan pyöreästi. Siistit siirtymiset ovat tämän tamman vahvuus kun taas hyvät lisäykset ovat sitten vähän kiven alla.
Esteratsuna Mira on paremmin omalla mukavuusalueellaan, vaikka vauhtia voisi olla enemmänkin. Vauhdin puutetta on kuitenkin kompensoitu sitten lyhyemmillä tie valinnoilla. Isänsä tavoin Mira hyppää mitä vain mistä vain, joten ratsastajan tason mukaan voi mennä helppoja puomiharjoitteita tai tamman kapasiteetin ylärajoilla. Maastossa hypätessä tasaisen varma suorittaja mutta vauhdin kanssa olisi siltikin parantamisen varaa.
Muutoin maastoillessa Mira on fiksusti käyttäytyvä yksilö niin ryhmässä kuin yksinkin. Ei turhia kyttää puskia tai kavahda kaikkia rasahduksia. Yllättäviä asioita tamma säikkyy saman verran kuin mikä tahansa hevonen. Ei kuitenkaan tavallisesti sinkoa toiselle puolelle lääniä vaikka huonolla tuurilla ratsastaja sattuisi tipahtamaan kyydistä.

Kisapaikoilla tamma reagoi omaan tavalliseen rauhalliseen tyylinsä mutta kyllä siitä silti huomaa, että se on täpinöissään uudesta paikasta ja kisojen viboista. Lämmittelyssä saattaa keskittyä muihinkin mutta napakoilla avuilla tamman saa keskittymään oleelliseen.

i. Artemis VH19-018-0608
158cm, rn
ii. Araklas
166cm, rn
iii. Aaron
iie. Legona
ie. Mistella
164cm, m
iei. Töllinen
iee. Mistiina
e. Mysteria VH19-018-0606
147cm, m
ei. Kinosloitsu
147cm, rtkmo
eii. Talven Tuiske
eie. Kirilento
ee. Mustiina
145cm, m
eei. Tinttarello
eee. Sinissa

o. Varsan nimi 00.00.2013 i. Vanhemman nimi Omistaja tähän

Mira kävi RHLA:n tilaisuudessa kesäkuussa 2020 ja palkinnoksi tuli Quality (Q)

Mira kantakirjattiin R-suunnalle 31.8.2020 KTK-II (18 + 19 + 18 + 19 = 74p.)

VIR MVA Champion myönnetty 11.11.2020

2 Star RMP:ssä

05.09.2020 NJ Haltiasalo - MVA-sert (pt. alaera)
02.09.2020 NJ Haltiasalo - irtoSERT (pt. alaera)
11.08.2020 NJ Hiivuri - irtoSERT (pt. Lissu)
21.06.2020 NJ Haltiasalo - MVA-sert (pt. Vibaja)