Räiskyvän suomenhevoset

Riikinnevan Kesäneito

Rekisteritiedot VH18-018-0578
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, tamma
Väri, säkäkorkeus rautias, 158cm
Syntymäaika 12.10.2017
      4v 12.2.2018 8v 12.6.2018
Painotus kenttäratsastus, helppo
Kasvattaja Riikinneva
Omistaja Räiskyvä, VRL-03515

Riikinnevan Kesäneito saapui meille suoraan kasvattajaltaan, jossa varsa oli saanut opetella rauhassa tavoille ja hyvää työtähän sen kanssa Riikennevassa tehtiinkin. Mikään ihan kenen tahansa hyppysiin annettava nuori hevonen Kesis ei ole ollut mutta nykyiseltään rauhoittunut ja lähes kaikkien käsiteltävissä.

Kesis on karsina käyttäytymisessään tullut emäänsä, vaikkei olekaan ihan yhtä hapan. Ei näyki tai käyttäydy typerästi mutta harvemmin tamma tulee korvat hörössä vastaan ovelle. Hoitaa voi kuka vain, joka näyttää tammalle sen aseman heti, jolloin tyytyy omaan osaansa harjattavana ja varustettavana. Varustaessa ei osoita suurempaa mielenkiintoa tai laita hanttiinkaan. Tämä tamma on tallissa vähän mitään sanomattoman oloinen otus. Toimii kuten halutaan mutta ei sen enempää.
Taluttaessa voi kokeilla, josko pääsisi edelle mutta uskoo kerrasta kun vastaus on kielteinen. Tarhassa vähän päälle päsmäri eikä ehkä ensimmäisellä kerralla anna kiinni, jonka vuoksi saa joskus jonkin ärräpään päästää. Kesis matkustaa varsin rauhallisesti eikä nosta meteliä uudessa paikassakaan.

Ratsastaessa Kesis on sosiaalisempaa sorttia kuin tallissa. Selkäännousu onnistuu pääsääntöisesti ongelmitta vaikka toisinaan tamma olisi jo lähdössä liikkeelle kun ratsastajan jalka irtoaa maasta. Tiukka paikka-komennus pysäyttää ratsun kyllä aloilleen. Liikkuu hyvin omalla moottorilla vaikkei mikään automaatti olekaan.
Kouluhevosena Kesis on vähän hajuton ja mauton. Liikkeet eivät ole mitkään erityisen loistavat ja lennokkaat mutta säätelyvaraa niissä on ihan kivasti. Ratsastajan kannalta ravi on kohtuullista istua mutta aloittelevat ratsastajat eivät oikein tykkää. Taipuu ja asettuu kyllä kivasti kun osaa pyytää. Tamma ei myöskään jaksa keskittyä samojen liikkeiden toistamiseen kovinkaan montaa kertaa peräkkäin.
Esteillä Kesis on parhaimmillaan kun saa mennä eikä meinata ja ottaa pari hyppyä väliin. Veren perintönä Kesis on saanut hyvän luontaisen imun esteille. Lisäksi se osaa itse hyvin arvioida ponnistuspaikkaa eikä kyttäile somisteita. Toimii myös hyvin ensikertalaisilla. Jarrujen kanssa saattaa maastoesteillä olla hieman ongelmia vaikka muuten toimii kyllä sielläkin.
Maastoon sopii lähteä niin yksin kuin yhdessäkin. Ryhmässä toimii missä päin vain vaikka kilpalaukassa pyrkii kärkeen ja jarrut voi kadota. Ohjattavuus pysyy kovassakin vauhdissa hyvänä. Ei kyttäile puskia tai muutenkaan säpsy turhia.

Kisoissa on ehdottomasti saatava pitkä lämmittely, sillä Kesiksen ajatukset ovat usein toisten hevosten perässä vaikka kentän ulkopuolella ei niistä olekaan kiinnostunut. Kun tamma on saatu avuille, tekee tamma suorituksessa parhaansa. Ei kisoissakaan ole mikään kouluratojen ihme, mutta esteillä on lupa odottaa parhaimmistoon kuulumista - vaikkei ehkä parhainta rusettia ihan joka kerta saakaan.

i. Villimieli VH15-018-0965
157cm, rn
ii. Villiajatus
157cm, rn
iii. Ville-Valmar 153cm, rn
iie. Marjukka IV 155cm, rt
ie. Mielikki
156cm rt
iei. Kaukovarjo 157cm, rt
iee. Auran Mielo 157cm, rt
e. Neiti Syvänietos VH14-018-1294
159cm kmo
ei. Herra Syyshalla
159cm, kmo
eii. Tummakajo 157cm, m
eie. Aaverouva 158cm, kmo
ee. Rantalan Riento
160cm, rt
eei. Rantalan Ralli 153cm, rn
eee. Kurjenpolven Kalinka 162cm, rt

o. Räiskyvän Linnunrata 05.11.2020 i. Kofeiinigalaksi Myrskylä, VRL-08179
o. Räiskyvän Retee 13.08.2020 i. Riimuvaaran Reemos Viljalehto, VRL-14880
t. Räiskyvän Kesäheinä 16.07.2019 i. Räiskyvän Aslak Pöystilä, VRL-00345

23.12.2020 Koulujumppaa Mari H:n kanssa

Saavuin tänään Räiskyviin ratsastamaan Kesiksellä. Kaunis tamma odotti minua tallissa, joskin näytti karsinassa seisoessaan hiukan nyrpeältä. Otin tamman käytävälle ja aloin laittaa sitä valmiiksi ratsastusta varten. Kesis seisoi kiltisti paikallaan hoitamisen ja varustamisen ajan, mutta ei näyttänyt kovin innokkaalta lähtemään töihin. Kaikesta huolimatta talutin tamman maneesiin ja hyppäsin selkään. Tarkoituksena oli tehdä pientä koulujumppaa tamman kanssa. Aloitimme alkuverryttelyllä. Hetken aikaa tamma sai kävellä ihan pitkin ohjin omaa tahtiaan, kunnes aloin vaatia hiukan reippaampaa tahtia. Teimme alkuun myös voltteja, pysähdyksiä ja muutamia peruutuksia. Kesis toimi ihan hyvin, tosin alkuun oli havaittavissa pientä hitautta. Siirtymisten avulla sain kuitenkin tammaa paremmin kuulolle ja vähän nopeammaksi avuille. Volteilla Kesis tuntui aluksi vähän puskevan sisäpohjetta vasten, mutta tästäkin selvittiin pienellä patistamisella. Kun Kesis alkoi liikkua vähän paremmin ja tunsin, että tamma alkoi olla kuulolla, teimme muutamia pohkeenväistöjä. Tein väistöt ihan keskihalkaisijalta uralle päin ja osa tehtiin vähän loivemmin ja muutamia väistöjä tehtiin niin jyrkästi kuin vain päästiin. Kesis oli näistä jyrkistä väistöistä vähän ihmeissään, mutta loppujen lopuksi väisti oikein hienosti molempiin suuntiin. Laukassa teimme pääty-ympyröitä ja laukanvaihtoja käynnin kautta. Aluksi meillä oli pieni ongelmia laukka-käynti siirtymisten kanssa, sillä Kesis lösähti etupainoiseksi, jolloin siirtymiset venyivät pitkiksi eikä toisen laukan valmistelukaan sitten onnistunut niin hyvin. Keskityimme sitten hetken vain näihin siirtymisiin, ja pikkuhiljaa sain säilytettyä kokoamisen paremmin myös siirtymisten aikana. Kun loppuun saatiin vielä pari oikein hyvin onnistunutta laukanvaihtoa, päätin lopettaa ratsastuksen siihen. Loppuun teimme vielä verryttelyt, jonka jälkeen vein tamman takaisin talliin. Hoidin tamman karsinaan, jossa sitä jo odottelikin päiväheinät. Ennen lähtöäni kävin vielä moikkaamassa nopeasti Jennaa, jonka jälkeen suuntasin kotiin.

KTK-III suomenhevoskantakirjaan 20.5.2019 (18 + 18 + 18 + 18 = 72p.)

Kesis kävi RHLA:n tilaisuudessa kesäkuussa 2020 ja palkinnoksi tuli Quality (Q)

Champion myönnetty 10.8.2020

2 Star RMP:ssä

11.09.2020 NJ Haltiasalo - MVA-sert (pt. VP)
21.06.2020 NJ Haltiasalo - irtoSERT (pt. Vibaja)
19.04.2020 NJ Haltiasalo - irtoSERT (pt. alaera)
11.09.2019 NJ Valokylän Talli - irtoSERT (pt. Vibaja

11.08.2020 VSN Haltiasalo - RCH (10p)
21.04.2019 VSN Turmeltaja - RCH (10)