Räiskyvän suomenhevoset


Tärkeitä paikkoja

VRL
Kantakirja
VSR
KERJ
KERJL
KEV
MEJ
MEJL

Suosittelemme

Vitikari
Kaihovaara
Pöystilä
Saarnio
Syyn Kartano
Kuusineva
Kastehelmen talli
Bråvalla Stall

Ratiralla

Lempinimi Ralla Rekisterinumero VH22-018-0095
Rotu & sukupuoli suomenhevonen, tamma Väri & säkä punarautias, 153cm
Syntymäaika 13.11.2021 3v. 13.3.2022 8v. 13.7.2022
Omistaja Räiskyvä, VRL-03515 Kasvattaja Ilon Tila
Kenttätaso CIC1 Koulutustaso He A, 110cm, 100cm© VRL-06066

Ei mun pitänyt ostaa uutta hevosta. Mutta kun Valokylän Tallin Facebookiin tuli ilmoitus, että heillä on välityksessä tämmönen raudikko vuosikas niin pakkohan se oli katsoa. Pienemmältä kasvattajalta peräisin oleva raudikko vaikutti sukunsakin puolesta oikein lupaavalta, joten jätin tammasta tarjousta. Pitkään ei vastausta tarvinnut odottaa kun jo sain myöntävän vastauksen. Sovittiin varsan luovutuksesta jouluviikolla, joten sovittakoon tämän olleen vain joululahja.

Sukulaiset

i. Pakastan 156cm, prt
e. Talvihalla 154cm, tprt
ii. Pikku-Punttinen 155cm, trt
ie. Rakastettava 153cm, prt
ei. Touhutalvi 155cm, trnkmo
ee. Pohjolan Pirske 153cm, vrt
iii. Painoton
iie. Pikku-Sirkku
iei. Virike
iee. Pakkasakka
eii. Ruuneperi
eie. Ihastuttava
eei. Piirileikki
eee. Kuurankukka

Jälkeläiset

05.07.2023tamma, rtRäiskyvän RuskapusuPuukkosuukko
25.01.2023ori, prtTillintallin SikahauskaRymy-Ruhtinas

Ralla on yhtä pirtsakka kuin pakkaspäiväinen aurinko sen kurkatessa tallikäytävälle aamun tulijoita tervehtiäkseen! Sieltä se suurine silmineen ja hörökorvineen nuuskuttelee ohikulkijan ja odottaa yleensä kohteliaasti aamupuuroaan, ellei nyt välillä hopuuta hoitajaansa hirnahtelemalla perään. Pienen aamupalan jälkeen se on iloisena lähdössä päivän touhuihin.

Rallan arki on siis yhtä riemua ja juhlaa, ainakin sen omassa pienessä päässä. Se on kiinnostunut ihan kaikesta sen ympärillä ja ympäristöstä tapahtuvasta, oli kyseessä vanha tuttu talikko ja kottikärry tai oma satulahuopa, kaikki on Rallan mielestä tutkimisen arvoista. Tarhassa se rallittelee tuntitolkulla ja auraa muille hevosille hankeen uusia polkuja iloitessaan, ja Rallan suurimmat rakkaudenkohteet taitavat olla sen oma keltainen kumisaapas sekä rymyävä tarhakaveri. Kaikki tutut ja tuntemattomat tyypit saavat Rallan kyllä tarvittaessa leikeistään portille vastaan ja siitä reippaasti, mutta hyvin kohteliaasti narussa minne ikinä nokka näyttääkään.

Rallalla riittää virtaa vielä tarhapainien jälkeenkin ratsastustuokioihin. Joskus se on jo lähtenyt uralle ratsastajapoloisen jäädessä vielä jakkaralle! Onneksi kuitenkin Ralla tuli sekin kerta kiltisti takaisin huomattuaan keveän painolastinsa, ja nykyään vaikka se malttamattomasti tahtoisi jo työntouhuun se odottaa ainakin suht aloillaan selkäännousujen ajan. Verryttelyt Ralla olisi tietysti skippaamassa heti ja alussa se voi tuntua jopa hivenen kiihtyneeltä, mutta kilttinä hevosena Ralla tietää, ettei hosumalla tule hyvää. Ainakin yleensä.
Lämmittelyistä tosihommiin! Rallasta saatiin oikein nätti kouluratsu Helpon tason luokkiin. Jalat sillä venyvät ja paukkuvat vaikka mihin mittoihin ja on sitä joku kuvaillut sanoin tarmokas ja isoaskelinen. Väännöt ja taivutukset se osaa hienosti, joskus taukojen jälkeen tosin ne voivat vaatia hieman lisävenytystä, mutta kaikennäköiset vaihdot, pysähdykset ja pyrähdykset Ralla osaa ihan vanhan mestarin elkein.
Ralla tykkää monen hevosen tavoin erityisesti hyppäämisestä, oli se radalla tai maastossa, joten esteet ovat tälle sellaista kunnon spesiaaliherkkua. Ja hyvä, että tykkää, sillä Ralla on oikein pätevä esteratsukin! Sillä on tasapainoinen hyppy ja hyvä ponnistus, ja jalatkin nousevat ihan reilusti mukana. Jos jossakin joutuu hankaluuksiin niin se on vauhdin säätelyn kanssa, sillä Rallalla on tapana hieman lähteä kiihdyttelemään ja harppomaan kaksi askelta yhdessä ja hups, ollaankin liian jo liian lähellä estettä. Eli ratsastajan kannattaa muistuttaa hieman hidastamaan, ettei tule tömähdyksiä.
Toki Rallan kanssa voi myös unohtaa kenttätyöskentelyn ja suunnata leppoisaan sunnuntaimaastoon! Tätä hevosta ei pelota puskassa kahiseva lintuparvi tai auran katkaisema tieviitta, ja vaikka Rallan kanssa maisema vaihtuukin varsin reipasta käyntiä, ei sillä silti ole kiirettä kotiin. Rallan kanssa siis voi ihan huoletta samota pajupuskaisetkin metsät jokaista sammalmätästä myöten.
© Humutin

09.10.2023 Estevalmennus, valmentajana Launi

Jenna Räiskyvän Suomenhevosista kyseli valmentajaa hänelle ja suomenhevostammalleen eräässä ryhmässä ja minulla olikin suunnitelmissa matka koto-Suomeen, joten ehdottauduin tulemaan katsomaan, mitä saisimme yhdessä aikaiseksi.

Kun lopulta löysin tieni Jennan tiluksille, olivat hän ja Ratiralla eli Ralla jo täsmällisesti ajallaan verryttelemässä. Huikkasin Jennalle moikat, mutta jäin tarkkailemaan ratsukon työskentelyä hetkeksi hiljaa. Tammalla tuntui olevan tänään menohaluja vaikka muille jakaa.

“Tänään meillä oli siis tarkoitus hypätä, mutta jos vähän koulutuuppaillemme aluksi, jotta saadan se Rallan korvien väli työskentelemään myös?” sanoin vitsaillen Jennalle. “Tehdään ihan perusjuttua ympyrällä hetki - siirtymisiä nimittäin. Voit valita itse ravi-käynti-seis väliltä, minkä suuruisen siirtymisen haluat, mutta haluan, että keskityt omassa istunnassasi rentoututeen ja siihen, että avut ovat tarkkoja ja hölläät heti kun Ralla reagoi oikein. Ja muista kehua!”

Jenna lähti tekemään työtä käskettyä, ensin ravi-käynti ja käynti-ravi siirtymisin. Näissä sain ohjeistaa Jennaa antamaan aavistuksen vähemmän pohjetta, ettei Ralla singonnut heti hirmuiseen kiitoraviin. Samaten ravistä käyntiin muistutin puolipidätteillä valmistelusta ja keskikropalla liikkeen hidastamisesta. Jatkoimme ympyrätyöskentelyä vielä hetken ja kun Ralla saatiin kivasti kuulolle, annoin luvan käyntitauolle.

“Jos minä hieman muokkailen esteitä sopiviksi, niin laukkaa Jenna sinä vielä, että Ralla on varmasti valmis pompuille,” sanoin ja lähdin siirtelemään tolppia ja puomeja mieleisekseni. Kentän pitkälle sivulle syntyi kolmen esteen linja, halkaisijalle okseri, lyhyen sivun keskelle pysty, joka hypättäisiin lyhyen sivun myötäisesti, sekä toiselle halkaisijalle kahden pystyn sarja.

“Aloitetaan tällä halkaisijan okserilla, teen siitä pystyn verkkahypyiksi. Muista se vahva keskivartalo, rento käsi ja jalka, äläkä suotta käytä jalkaa yhtään sen voimakkaammin kuin Ralla vain reagoi!” Ratsukko tuli esteen pariin otteeseen ristikkona, sitten 60cm ja 80cm. Jenna sai pidettyä Rallan hyvin tuntumalla, eikä se lähtenyt hätäilemään kohti esteitä.

“Okei seuraavaksi tulepa vaan tuo kolmen esteen linja vasemmasta kierroksesta ja sitten heti oikeasta takaisinpäin. Nostan sen 80cm korkeuteen.” Jälleen Jenna lähti keskittyneenä ratsastamaan, ja ensimmäinen linja sujui hyvin, toisella Ralla pidensi askeltaan ennen linjan viimeistä estettä ja hyppäsi aivan liian läheltä ja otti puomin matkaansa. “Tulepa uudestaan, mutta muista, istu, istu, istu, puolipidätteet!” Toisella kerralla ratsukko selviytyi paremmalla kunnialla.

Lopuksi hyppäsimme vielä parit kokonaiset radat, ensin 80cm korkeudessa, kierrellen kaikkia esteitä. Ralla oli oikein mukavasti kuulolla ja Jennakin ihan kehui sitä innoissan. Viimeiselle kierrokselle nostin radan metrin korkeuteen, jolloin Ralla silminnähden innostui. “Rauhallinen jalka, pidäte, pidäte…” ohjeistin radan viimeiselle esteelle, jonka Ralla suoritti senkin ilman pudotusta.

“Aika hyvin meni, eikö?” kysyin Jennalta, joka nyökkäili hymyillen. “Eli Rallan kanssa vain paljon perustyöskentelyä, vaikka ihan kisaverkassakin, että se ei kuuntelee sinua eikä lähde hössöttämään!”

22.-23.12.2021 Kaupantekoa

Lähdin matkaan jo alkuviikosta, jotta ajoaikaa saisi fiksusti pätkittyä. Saavuin Valokylän tontille tänään aamupäivällä vaikka paikan päällä olikin sellaista sinisen utuista, kiitos kaamoksen. Yöllä oli näkynyt komeita revontulia. Anja-emäntä otti iloisesti vastaan ja opasti tupaan kahvia juomaan. Niinpä päädyin kotoisaan tupaan, jossa oli jonkin verran muitakin kahvikupposen ääressä. Aamutalli ja karsinoiden siivous oli kuulemma saatu tehtyä, joten porukka oli kerääntynyt lounastamaan. Anja esittely poppoon mutta mun nimi- ja kasvomuistilla tästäkään mitään päähän jäänyt. Aikansa kuluttua porukka kaikkosi ja jäimme Anjan kanssa loppu viimein kahden, jolloin nainen kaivoi Ratiralla-nimisen hevosen paperit ja käytiin ne vielä yhdessä läpi ennen kuin allekirjoitin ne.

Olihan taasen lähellä, etten napannut välitykseeni tarjottua hevosta itselleni sen jälkeen, kun luin sen raikkaan nimen! Ratiralla, talvisten lastenlaulujen yksi ilotempoisimpia lauluja soi heti päässä ja saatoinpa hyräilläkin sitä kotimatkalla Rallan haettuani pohjoiseen ratsukoulutuksen aloittamista ajatellen. Näin Anja mulle tuumaili, kun kävelimme tarhalle, jossa oli pari nuorta hevosta. Nainen osoitti mulle rautiasta vähän pöllähtänyttä varsaa ja kertoi sen olevan kotiin jäävä Elvi, Rallan suosikki kaveri leikkimiseen. Älyksi ja Väläyksesksikin luonnehdittu kaksikko tuli portille vastaan ja antoi nätisti kiinni. Ralla lähti mielellään kohti seuraavia seikkailuja Elvin jäädessä vielä ulos. Tallissa Anjan kanssa laitettiin varsa pakettiin ja meikäläinen talutti sen koppiin. Varsa asteli ikäisekseen hirveän nätisti ja jäikin aloilleen kun pujottelin itseni ulos kopista. Kiitin Anjaa vielä hyvistä kaupoista ennen kuin kiipustin nelivetoni etupenkille kotimatkaa varten.

Kotiin saavuin melko aikaiseen aamulla kun alustavasta suunnitelmasta poiketen tuli vedettyä sikeitä enemmän kuin oli tarkoitus. Varsa oli kulkenut tosi nätisti koko reissun ajan ja kulkenut nätisti niin koppiin kuin sieltä poiskin. Pitkän matkan päätteeksi annoin varsan aamutallin tekijälle, jotta hän veisi sen omaan karsinaansa ja antaiai aamuruuan ja muutenkin seuraisi sen perään aamun aikana. Itse siivosin kopin ja menin vielä nukkumaan muutamaksi tunniksi. Iltapäivän puolella ja useita kahvikupillisia myöhemmin olo alkoi olla jälleen ihmismäinen, joten menin tallille tarkistamaan Rallan voinnin. Varsa oli kuulemma ollut oikein nätisti ja tuntunut kotiutuvan nopeasti karsinaansa eikä tuntunut laittavan pahitteeksi tarhakavereina toimivia Selmaa ja Enniä. Kolmikko oli hyvin samanikäistä, joten en uskonutkaan asian tuovan ongelmia. Tallustin tarhalle morjestamaan tamma kolmikkoa ennen kuin oli aika palata Oikeisiin Töihin.

Rallan kanssa kilpaillaan porrastetuissa kilpailuissa. Alta näet tamman ominaisuuspisteet sekä tason.

Nopeus: 433.66 p.
Kestävyys: 907.49 p.
Hyppykapasiteetti: 377.88 p.
Rohkeus: 396.96 p.

KERJ:n porrastetuissa tasolla 5/4 (2115.99 p.)
Kestävyys: 907.49 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 507.83 p.
Itsevarmuus: 511.04 p.
Energisyys: 513.32 p.

MEJ:n porrastetuissa tasolla 6/5 (2439.68 p.)
Ei vielä meriittejä