Get a site
Takaisin hevoslistaukseen      virtuaalihevonen
kuva
Ulkoasu © M Layouts
Ulkoasun kuva © Ulf Bodin (CC BY-NC-SA 2.0)
Hevosen kuvat © Kasvattaja

Dora lopetettiin jalkavaivojen vuoksi 4.9.2020

kuva
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, tamma
Syntymäaika 17.4.2014 4v 17.08.2014, 8v 17.08.2015
Säkäkorkeus, väri 155cm, ruunikko
Rekisterinumero VH14-018-0604
Omistaja Jenna, VRL-03515
Koulutustaso He A, 100cm, helppo
Koulutustaso Kärmeniemi

Kasvattajan sanoin:
"Isänsä inspiroimana Harry Potter -sarjan Mustien suvun mukaan nimetty tamma on osoittanut syntymästään lähtien hurjia lahjoja kouluradoille! Upeat, lennokkaat ja suorastaan liitelevät liikkeet, tasapainoinen ja kompakti rakenne, ja vielä muutenkin kiva ulkomuoto. Kovalla työskentelymotivaatiolla varustettu, erittäin nöyrä ja miellyttämisenhaluinen tamma. Vähän sellainen nallekarhumainen yksilö, oikein sosiaalinen tapaus niin hevosten, ihmisten kuin muiden eläintenkin kanssa. Kiltti käsiteltävä, ei sählää turhia vaikka uteliaisuuttakin löytyy. Helppo kuljettaa, tämän kanssa voi kisata vaikka yksin - menee koppiin ja tulee sieltä kuin vanha tekijä, saa yksinkin lastattua! Kovasta koulutasosta huolimatta käy myös esteillä, mutta ei isoille radoille potentiaalia. Kenttäänkin käy. Isolla ja pitkällä laukalla kyllä maaliin asti, mutta vähän liian ujo ja hidasliikkeinen menestymään isoissa luokissa. Hyppytekniikka kuitenkin ihan kiva ja omaa estesilmääkin, ei tee tyhmiä ratkaisuja vaikka ratsastaja jättäisikin yksin. "

Dora on kiva ja helppo tamma, jonka kanssa on aina mukava puuhastella. Tamma rakastaa pitkiä harjailuja ja hellittelyhetkiä, jolloin saa olla kahden ihmisystävänsä kanssa. Varustaminenkaan ei tuota ongelmia, sillä suokille ominaisesti Doralla on kova työmoraali. Dora on totisesti osoittanut kasvattajansa mattyn huimat lupauksen sosiaalisuudesta ja uteliaisuudesta todeksi, sillä tamma on ensimmäisenä tervehtimässä uutta tulokasta oli kyseessä sitten kaksi- tai nelijalkainen tuttavuus. Pestessä hieman hankaluuksia tuo suihkun letku mutta ämpärin avulla siitäkin selviää kunnialla. Eläinlääkäri tahi kengittäjä saavat ystävällisen vastaanoton tältä putelta, joten Dorasta on hyvä aloittaa päivän urakka.

Ratsastaessa herkkäsuinen Dora taivuttelee itsensä miellään erilaisille koulukuvioille kunhan ratsastaja on vain tilanteen tasalla. Motivaatiota ja nöyryyttä löytyy samantyyppisten harjoitusten tekemiseen kerrasta toiseen, joten tamma sopii vähemmän ratsastaneellekin mikäli käsi on riittävän herkkä. Esteillä Dora pärjää varsin mukavasti metrisessä luokassa mutta korkeammilla ei enää tekniikka riitä. Esteet, oli ne sitten kenttällä tai maneesissa, eivät sinällään ole kisatilanteessa ongelma vaan tamman iso koko. Kokonsa takia tamman kanssa tarvitaan isoja teitä, jonka vuoksi nopeudessa kyllä hävitään ratsuponeille ynnä muille sporttimalleille. Maastoesteillä voidaan sitten hoitaa homma kotiin reippaammilla laukkapätkillä esteiden välillä, joten ihan tumpeloita mekään ei olla.

Dora on helppo lastattava, sillä tamma on menossa koppiin suunnilleen sellaisen näkyessä pihapiirissä. Vieraissa paikoissa Dora katselee herkeämättä ympärilleen, mikä hieman vaikeuttaa tamman kanssa toimimista. Verryttelyissä kuitenkin keskittyy saamiinsa tehtäviin eikä näin ollen poikkea totusta Dorasta, joka kotikentältä löytyy. Tamma tuntuu tietävän, että milloin ollaan kouluaitojen sisäpuolella koska koko hevonen tuntuu ryhdikkäämmältä ja vastaanottavaisemmalta kuin esteillä.

i. Moon Velhopoika VH12-018-1223
153cm, vkko
KRJ-I, KTK-II, SLA-I*, YLA1, Jälk. C
ii. VIR MVA Ch Koistilan Kapina VH01-018-9256
156cm, rt
KRJ-I, KTK-II, SLA-II, YLA1
iii. VIR MVA Ch Kapinamieli
KTK-II, KRL-II
iie. iie. Syksyn Halipula VH00-018-7127
150cm, rt
KRJ-III, YLA3
ie. Milkan Ramoona VH11-018-1248
157cm, rt
KRJ-I, YLA1
iei. VIR MVA Ch Viehättävän Vanteli VH11-018-0651
155cm, m
KTK-II, KRJ-II
iee. Milkan Rianna VH05-018-8640
157cm, rt
KRJ-II, SLA-II, YLA2
e. Viehättävän Verihelmi VH12-018-1018
155cm, rn
KERJ-III, KRJ-II, KTK-II, SV-I
ei. VIR MVA Ch Herpertti HUI VH06-018-9862
158cm, tprt
KTK-II, KRJ-I, SLA-I, YLA1
eii. VIR MVA Ch Onnen Hermanni VH05-018-1791
156cm, vkko
KTK-II
eie. VIR MVA Ch Jeanne U VH04-018-3956
156cm, trt
PRI-V, KTK-I, KRJ-I, YLA2
ee. VIR MVA Ch Verililja HUI VH06-018-6916
156cm, trt
KTK-II, KRJ-I, YLA1
eei. VIR MVA Ch Raadelman Vekseli VH02-018-7743
156cm, prt
KTK-I, SER-V, KRJ-I, ERJ-III, SLA-I, YLA2
eee. Ch Helmi-Elina RAM VH05-018-3708
156cm
KTK-III, KRJ-I

Isälinja: Moon Velhopoika - Koistilan Kapina - Kapinamieli - Kapitalismi - M.K Askel - MS. Jesper (evm?)(5/6)
Emälinja: Viehättävän Verihelmi - Verililja HUI - Helmi-Elina RAM - Pikantin Josiina - Hannan Lilja - Kirveltäjän Hipaisu - Päivänpaiste (7)

13.05.2017 tamma Räiskyvän Druella (i. Räiskyvän Lystikäs)
28.12.2015 tamma Räiskyvän Violetta (e. Keinumäen Yörölli) kenttätaso helppo

Hyppykapasiteetti ja rohkeus Nopeus ja kestävyys Kuuliaisuus ja luonne Tahti ja irtonaisuus Tarkkuus ja ketteryys
804.23 p. 331.77 p. 1444.20 p. 994.24 p. 110.29 p.

ERJ KRJ KERJ VVJ
2248.43p (vt. 5) 2438.44p (vt. 6) 1136p (vt. 3) 1554.49p (vt. 4)

28.6.2020 Kouluvalmennus, valmentajana enna
Edellisellä valmennuskerralla sovimme seuraavaksi treenaavamme koulurataa. Pyysin Jennaa harjoittelemaan etukäteen Helppo A:10 2011 -ohjelman, jota sitten harjoittelisimme. Alkuverryttelyssä pyysin Jennaa tekemään paljon lisäyksiä niin ravissa kuin laukassakin, sekä tekemään paljon voltteja, jotta tamman kyljet ja kaula vertyisivät hyvin. Verryttelyn jälkeen menimme suoraan asiaan. Asetuin tuomarin paikalle kentän päätyyn ja ratsukko alkoi suorittaa. Ensimmäisellä kerralla katsoin hiljaa ratsukon menoa loppuun asti ja sitten vasta kommentoin. ”Keskiraviin tarvittaisiin erityisesti lisää voimaa, muutenkin keskikäyntiin ja -laukkaankin voitais panostaa enemmän. Pohkeenväistöt meni hyvin, erityisesti loppuosat, kun sait takapään korjattua hyvin. Vastalaukoissa oikein hyvä tasapaino”, analysoin rataa sillä välin, kun Jenna käveli hevosensa kanssa pitkin ohjin.

”Okei, tullaas sit uudestaan ja nyt mä huutelen sulle kommenttia radan aikanakin”, sanoin ja ratsukko lähti hommiin. ”Aloitus hyvä, suhteellisen suorassa linjassa tulitte. Hyvä, anna vähän askeleen venyä keskiravissa”, neuvoin Jennaa. Pohkeenväistöt sujuivat vielä paremmin kuin edellisellä kerralla, nyt niistä olisi saanut helposti kasin. Keskiravikin saatiin jo oikein näppärän näköiseksi. Lisätty käynti meni aivan nappiin. Takaosakäännöksissä huomautin lähinnä Jennan ryhdistä, mutta muuten oikein hyvä. ”Jes, nyt tuli oikein hyvä pätkä!” kehuin keskilaukan jälkeen. Vastalaukat olivat vähän nihkeämmät kuin edellisellä kerralla, mutta ihan ok. ”Hyvä lopputervehdys, seisoo suorassa ja rauhassa, hyvä”, kehuin loppuun ja ratsukko käveli taas hetken.

”Otetaan lopuksi vielä tota keskiravia ja -laukkaa lävistäjällä. Muista pitää tamma hyvässä paketissa, älä anna sen venyä kuten lisäyksissä”, sanoin. Muutamien toistojen jälkeen aloimme löytää raviin oikein hyvän rytmin ja meno näytti sujuvalta. Dora saattoi olla jo vähän väsähtänyt, kun aluksi emme oikein saaneet hyvää tempoa keskilaukkaan, mutta lopulta saimme ihan hyvän suorituksen. ”Okei, eiköhän tää riitä, alkaa olla jo liian kuumakin”, sanoin ja vilkaisin taivaalle, jossa keskipäivän aurinko alkoi jo porottaa. ”Tee kevyt loppuverryttely, tasaa vähän hengitystä ravissa ja sitten hyvät loppukäynnit”, huikkasin vielä lopuksi ennen kuin lähdin kentältä.

27.6.2020 Kouluvalmennus, valmentajana enna
Doran kanssa valmennus aloitettiin verryttelemällä isolla kahdeksikolla kevyessä ravissa. Näin saatiin yhtä paljon toistoja kumpaankin suuntaan ja tammaa hyvin taivuteltua. Laukassa ratsukko verrytteli ensin uralla, mutta muutaman kierroksen jälkeen palasimme takaisin kahdeksikolle. ”Tehkää nopeita laukannostoja, maksimissaan aina viisi askelta laukkaa ja takaisin raviin”, selitin ja ratsukko alkoi tehdä siirtymisiä. Dora oli kuuliainen ratsu, joka kulki hyvin avuilla heti alkutunnista alkaen. Nopeat siirtymiset saivat senkin jopa vähän innostumaan, mutta hanskassa se totta kai pysyi koko ajan. Nopeiden siirtymisien avuilla saimme Doraan lisää ryhtiä ja takapäätä aktiivisemmaksi.

Alkuverryttelyn jälkeen siirryimme kolmikaariselle kiemurauralle. Tarkoituksena oli tulla tehtävään laukassa, ensimmäisen kiemuran jälkeen suoristus, käyntiin siirtyminen, toinen kiemura käynnissä ja suoristuksen jälkeen laukannosto. ”Aloitetaan oikeasta kierroksesta”, sanoin ja Jenna vaihtoi suuntaa. Dora teki hyviä laukannostoja, mutta alkuun laukka-käynti siirtymisissä väliin tuli aina pari raviaskelta. ”Tiivistä istuntaasi, kun alat valmistella käyntiin siirtymistä. Tee työtä enemmän istunnalla, vatsalihaksilla kuin käsillä”, neuvoin ratsastajaa. Lopulta nämäkin siirtymiset alkoivat sujua ja pyysin Jennaa vaihtamaan suuntaa. Vasemmassa kierroksessa Dora tuntui alkuun hieman jäykemmältä kuin oikeaan, mutta kolmikaarisen kiemuroita hetken hinkattuaan tamma tuntui normaalilta. ”Ja taas, pidätä istunnalla!” muistutin yhden epäonnistuneen siirtymisen jälkeen. ”Okei, sit riittää!” sanoin.

Ihan lopputunnista otimme vielä muutamia kertoja pysähdyksiä laukasta ja laukannostoja pysähdyksestä. ”Mee vaan koko uraa ja muista valmistella varsinkin pysähdykset huolellisesti, jotta niistä saataisiin puhtaita”, neuvoin ja ratsukko alkoi hommiin. Tämä tehtävä tuntui olevan Doran mieleen ja laukannostoista tuli oikein näyttäviä. Sen takapää oli hyvin alla ja tamma kulki hyvässä muodossa. Jennakin sai istuntansa tunnin aikana kasattua niin, että pysähdykset sujuivat pääasiassa oikein hienosti, muutaman kerran jouduimme vielä hakemaan tiiviimpää pidättämistä, mutta tosi hyvin se sieltä löytyi. Jätimme tämän tehtävän aika vähäisille toistoille, koska se sujui niin hyvin. ”Oho, vähän mentiin yliaikaa, mutta eihän se haittaa! Keventele eteen-alas ja anna venyttää kaulaa kunnolla alas, kun nyt on saanut olla aika tiukassa paketissa koko ajan”, sanoin ja Jenna teki työtä käskettyä. Jäimme vielä rupattelemaan loppuverryttelyn ajaksi ja kävinpä moikkaamassa meidän kasvattiammekin tämän valmennuksen päätteeksi.

08.01.2016 Estevalmennus, valmentajana Janella
Dora liikkui kauniisti. Tamma oli muutenkin todella kivan näköinen ja oloinen. Reipas, muttei kuitenkaan liian reipas. Sain juuri rakennetuksi tunnin tehtävän ja nyt vain odottelin, kun Jenna verkkaili Doran kanssa. Alkuverkan jälkeen tulimme puomilinja tehtävää. Pitkällä sivulla oli kaksi maapuomia, välissä oli 12 metriä. Tarkoitus oli tehdä vähän askeleenmuutoksia, niin saadaan eri askelmääriä väliin. Ensin tultiin kuitenkin ihan kolmella askeleella, joka sujui hyvin. Seuraavaksi tarkoitus oli tulla neljällä askeleella. Jenna joutui tekemään melkoisen työn koittaessaan mahduttaa neljä askelta puomien väliin. Dora hyppäsi viimeisen puomin yli hiukan kauempaa, joten askeleet jäi kolmeen. Ilmeisesti tamma oli sitä mieltä, että neljättä askelta ei saatu mahtumaan millään sellaiseen väliin. Sitten tiedettiin, että piti jarruttaa vielä enemmän. Piti kuitenkin muistaa pitää pohkeet kiinni, koska toisella yrityksellä Dora siirtyi raviin. Kolmas kerta toden sanoi ja neljä askelta mahtui hyvin puomien väliin. Ennen askelten pidennystä otettiin väliin yksi kolmen askeleen, normaali lähestyminen puomeille. Sitten piti alkaa lisäämään vauhtia ja askeleen mittaa. Jo heti ensimmäisellä kerralla meinasi onnistua, mutta Dora otti yhden puolikkaan askeleen viimeisen puomin yli, viime hetkellä. Toinen kerta onnistui mainiosti, joten puomit nostettiin esteiksi. Samaa juttua tultiin esteiden kanssa. Ensin kolmella, sitten neljällä, taas kolmella ja lopuksi vielä kahdella askeleella. 70 cm jälkeen jätettiin neljän askeleen muunnokset pois ja tultiin vain kolmella tai kahdella. Viimeisellä kerralla tultiin 100 cm korkeina. Esteet ylittyivät ratsukolta hyvin, tosin Jenna jäi ehkä hiukan vetämään kahden askeleen välissä ja hyppy lähti kaukaa.
Ratsukon yhteityö oli saumatonta jo heti valmennuksen alkaessa. Dora vaikuttaa todella mukavalta tammalta, hyvällä hyppytyylillä ja kauniilla ulkonäöllä höystettynä. Ei valmentaja voinut olla muuta kuin ylpeä!

KERJ-II (7 + 36 + 22 + 18 + 10 = 93p.) 25.12.2019

Dora kävi RHLA:n tilaisuudessa kesäkuussa 2020 ja palkinnoksi tuli Quality (Q)

Dora palkittiin KRJ-I palkinnolla 15.7.2020 pistein (7 + 40 + 25 + 22 + 15 = 109)