Räiskyvän suomenhevoset


Tärkeitä paikkoja

VRL
Kantakirja
VSR
KERJ
KERJL
KEV
MEJ
MEJL

Suosittelemme

Vitikari
Kaihovaara
Pöystilä
Saarnio
Syyn Kartano
Kuusineva
Kastehelmen talli
Bråvalla Stall

Räiskyvän Peik

Lempinimi Peikko Rekisterinumero VH20-018-0621
Rotu & sukupuoli suomenhevonen, ori Väri & säkä rautias
Syntymäaika 2.6.2020 3v. 2.9.2020 8v. 2.2.2021
Omistaja Räiskyvä, VRL-03515 Kasvattaja Räiskyvä
Kenttätaso helppo Koulutustaso HeB, 95cm, 90cm© Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Tanja alkoi olla siinä vaiheessa elämäänsä, että ensimmäistä varsaa oli suunnitteilla ja erityistä oria ei omasta tallista löytynyt. Tämän johdosta laitoin jalostukseen etsitään ilmoituksen foorumin suokki puolelle eikä mennyt aikaakaan kun sain ainakin puolen tusinaa loistavaa isäehdokasta. Pari yksilöä sai raakattua helpohkosti pois mutta vääntö Kärmeniemen Luciferin ja Kuurakatrillin välillä oli tiukka. Loppujen lopuksi päädyin Luciferiin ihan sillä ajatuskella, ettei oria ole ennestään käytetty kuin kahdelle tammalle eikä sen kumpikaan tammavarsa ole jättänyt jälkeläisiä. Ei siis suku tulisi vastaan jokaisen kulman takana. Toki, valinta oli myös riski, sillä varsat eivät ole myöskään olleet missään näytillä, joten tästäkään yhdistelmästä ei ollut mitään takeita.

Sukulaiset

Isälinja: Kärmeniemen Lucifer - Kärmeniemen Colorado - Malvin
Emälinja: Räiskyvän Tuulitanssi - Tuulessatanssija - Lounatuuli

i. Kärmeniemen Lucifer VH14-018-1220 KERJ-I
e. Räiskyvän Tuulitanssi VH18-018-1727 ei meriittejä
ii. Kärmeniemen Colorado KERJ-I, SLA-I, SV-I
ie. Ch Milkan Pihla KTK-II
ei. Serenin Sadetanssija PALKINNOT
ee. Tuulessatanssija
KERJ-I,KTK-II, FC, KERJ-I
iii. Malvin KERJ-I
iie. Sakariina KERJ-I, SLA-II, KTK-III
iei. Mänty Lähti KERJ-I, SLA-I
iee. VIR MVA Ch Aino-Kanerva KERJ-II, KTK-III
eii. Ch AGH Tuulenpuuska SLA-I KTK-III KRJ-I ERJ-I KERJ-I VVJ-I, YLA1
eei. Pajunkissanpolkka KERJ-I, SLA-I, YLA1, KTK-II
eee. Lounatuuli KERJ-I, ERJ-I, SLA-I*, YLA2

Jälkeläiset

03.02.2022tamma, prtRäiskyvän VienoRäiskyvän Vanamo
14.12.2020tamma, rtRäiskyvän VirveRäiskyvän Välke
26.11.2020ori, trtSaariston PikipihkaSaariston Sysisointu

Räiskyvän Peik – ei, nimi ei ole jäänyt kesken – on varsinainen ilopilleri, jonka lapsekkuus tuntuu tarttuvan kaikkiin lähistöllä oleviin nelijalkaisiin. Useimmat kaksijalkaiset eivät sitten asiasta innostu lainkaan, joten Peikko ei sovellu ihan jokaisen hyppysiin vaikkei pikku ori olekaan ilkeä. Lapsekkuus näkyy pääosin kaiken tutkimisena, tavaroiden ympäriinsä levittelemisenä ja maisteluna. Hoitotoimenpiteet sujuvat parhaiten kun orin sitoo kiinni tai ottaa käytävälle. Varustaessa ei vänkää vastaan vaikka huili päivän jälkeen ori onkin malttamaton lähtemään töihin.
Taluttaessa Peikon kanssa tulee olla tarkkana, jottei se pääse rynnimään. Tarhaan sopii parhaiten rauhallisen kaverin kanssa mutta suurella laitumella sopii laittaa minkälaiseen ryhmään tahansa. Peikko kyllä löytää itselleen sopivan tasoista seuraa (enkä nyt puhu fyysisestä koosta..) ja ymmärtää jättää muut omiin oloihinsa.

Ratsuna Peikko on vikkeläliikkeinen ja malttamaton. Ratsastajalta vaaditaan kärsivällisyyttä ja herkkää otetta, jotta orin saa kulkemaan nätisti. Ponimaiset askeleet voivat vaatia totuttelua mutta kyllä orin kanssa on saatu hyviä tuloksia kouluradoiltakin. Herkkäkätinen ratsastaja saa orin nopeasti kuulolle mutta ei Peikon meno siltikään läheskään aina ole niin harmonista ja eleganttia kuin voisi toivoa.
Esteillä pikku orin vauhti on eduksi, mutta ori kieltää helposti huonolla lähestymisellä. Lisäksi orilla on tapana hypätä turhankin korkealta kun estekorkeus on polven tasolla, johon ratsastaja ei välttämättä osaa varautua. Maastoesteillä Peikko on selkeästi paremmin kartalla esteiden koosta, joten ylläri pomput ovat vähäisempiä.
Rauhallinen maastoretki ja Peikko on vaikea asetella samaan lauseeseen, muttei mahdotonta. Kyllä, energinen ori menisi mielellään vähintään ravissa koko matkan mutta rauhallisien kavereiden kanssa Peikkokin rauhoittuu kulkemaan. Ei kyttäile puskia, säiky lentoon lähteviä lintuparvia, koiria tai muuta mitä metsä kätkee sisäänsä mutta silti aina välillä on kiva ”säikähtää” ja pompata tasajalkaa sivulle ja singahtaa siitä hengenhädässä eteenpäin. Mutta muutoin ei suurempaa valittamista.

Kisapaikoille tullessa orilla on kiire alas, vaikka muuten käyttäytyy matkustaessa ja lastatessa hyvin. Pidemmille matkoille kannattaa laittaa heinäverkko pitämään ori kiireisenä, ettei se kiusaa naapuria. Lämmittelyyn saa varata aikaa mutta kannattaa harkita jotain hiljaisempaa paikkaa alkuun kuin virallista lämmittely aluetta. Kun Peikko on saanut purkaa turhat patoumat, malttaa se paremmin keskittyä ratsastajaansa suuremmassakin joukossa.

Näyttelyt

22.07.2021 NJ Kurjenpesä irtoSERT (pt. Lissu T. VRL-12701)
05.09.2020 NJ Haltiasalo - irtoSERT (pt. alaera)
02.09.2020 NJ Haltiasalo - irtoSERT (pt. alaera)

Peikon kanssa kilpaillaan porrastetuissa kilpailuissa. Alta näet orin ominaisuuspisteet sekä tason.

Nopeus: 438.59 p.
Kestävyys: 672.17 p.
Hyppykapasiteetti: 414.82 p.
Rohkeus: 434.14 p.

KERJ:n porrastetuissa tasolla 5/2 (1959.72 p.)
Kestävyys: 672.17 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 247.78 p.
Itsevarmuus: 235.15 p.
Energisyys: 290.67 p.

MEJ:n porrastetuissa tasolla 4/3 (1445.77 p.)

2 Star RMP:ssä
Peikko kantakirjattiin 31.12.2020 KTK-II palkinnolla (18 + 19 + 19 + 18 = 74p.)
Pikku-Peikko sai komeasti KERJ-I palkinnon heinäkuussa 2022 pistein 7,5+40+25+22+7,5=102p.