Get a site
Takaisin hevoslistaukseen      virtuaalihevonen
Ulkoasu © M Layouts
Ulkoasun kuva © Ulf Bodin (CC BY-NC-SA 2.0)
Hevosen kuvat © Eero Perttunen / Hippos
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, ori
Syntymäaika 02.08.2014
Säkäkorkeus, väri 157cm, liinakko
Rekisterinumero VH14-018-1450
Omistaja Jenna, VRL-03515
Koulutustaso Va B, 90cm, 80cm
Kasvattaja Haltiasalo

Tenho on isosta koostaan huolimatta varsinainen halinalle, joka kaipaa rapsutuksia kaikilta ja mielellään oikein pitkän kaavan mukaan. Harjailtavana ori seisoisi mielellään vaikka koko päivän mutta useaa harjaajaa ori ei kerralla sulata. Kavioiden putsauksessa Tenho on hieman rasittava, sillä se ei halua kannatella jalkaansa itse vaikka sen kyllä nostaa kerta komennolla. Jouhien selvittämisestä ori perusta lainkaan mutta nöyränä miehenä se kuitenkin antaa sen tehdä vaikka naama onkin väärinpäin. Varustaessa Tenho on helpoimmasta päästä, joten se käy yhdessä hujauksessa vaikka olisi kuinka kiire.

Ratsastaessa Tenho on ehdottomasti parhaimmillaan kouluratsastuksessa, jossa sen rauhallisesta ja tyynestä olemuksesta pääsee nauttimaan niin ratsastaja kuin katsojatkin. Tenho ei ole mistään herkkähipiä, joten apuja saa käyttää reippaammin kuitenkaan kiskomatta tai potkimatta. Pehmeät liikkeet omaava liinakko kulkee rehellisesti muodossa mielellään vaikka kyllä Tenhokin osaa lusmuilla, mikäli se vain sille sallitaan. Ravista ori on saanut kehuja useaan otteeseen ja sitä on myös ratsastajan helppo työstää.
Valjakossa Tenho on samantyyppinen kuin koulussa, vakaa ja harkitseva. Vastaa apuihin hyvin eikä rynni. Parhaimmillaan koulu- ja tarkkuuskokeissa mutta maraton ei orin vauhdittomuuden vuoksi sovi. Esteillä Tenho ei ole mikään tykki, sillä Tenho ei ole turhan tarkka jaloistaan ja puomit kolisee. Melkein metriä ori kyllä parhaimmillaan hyppää mutta silloin ratsastajan täytyy todella tietää mitä tekee. Tekniikkaa Tenholla ei ole kovin kummoisille esteille, mutta perinteisistä pystyistä ja ristikoista se kyllä selviää. Maastossa Tenhon kanssa on mukava käydä retkeilemässä, sillä ori samoilee mielellään metsän siimeksessä rauhalliseen tahtiin useammankin tunnin. Tenho ei yleensä juurikaan riehaannu metsikössä mutta sopivan energisessä porukassa myös tämä ori innostuu spurttailemaan ja pörisemään.

Vierailla paikoilla Tenho kerää kiitosta rauhallisella käytöksellään ja lähimpiä hevosia rauhoittavalla olemuksellaan. Ori kyllä tarkkailee ympäristöä mutta ei tee siitä suurta numeroa. Helppo harjattava ja varustettava Tenho on helppo verrytellä ja saada kuulolle ennen kisasuoritusta. Koulukisoissa ehdottomasti parhaimmillaan, mutta onpa orin kanssa kerran tai kaksi meiningillä startattu myös muissa lajeissa vaihtelevalla menestyksellä.

i. Riihikorven Teremias VH13-018-1412
155cm, prt
KTK-II
ii. Alegren Topipa VH12-018-1381
157 cm, tprt
KTK-III
iii. Tosi-Topi VH00-018-9958
149cm, m
iie. Piritta VH11-018-0774
155cm, rt
ie. Aaveen Muisto VH12-018-1261
153cm, prt
iei. Rakastettu Jiko VH12-018-1217
157cm, trt
iee. Roosan Tyttö VH12-018-1258
153cm, prt
e. Viehättävän Ilomieli VH13-018-1390
158cm rt
KTK-III
ei. Koston Pata-Ässä VH11-018-0939
158cm, m
KTK-II, KRJ-III, SLA-I
eii. VIR MVA Ch Aapon Sylvesteri VH11-018-1024
150cm, m
KTK-II, YLA2, SLA-II, KERJ-III
eie. VIR MVA Ch Ruuturouva VH07-018-0314
154cm, rt
KTK-III, SLA-II, KRL-III, YLA2
ee. Huvin Lystiina VH11-018-0640
164cm, rt
KTK-III, KRJ II
eei. VIR MVA Ch Lysti-Vinski VH04-018-1251
163cm, trt
KTK-II, KRJ-II, SLA-I, YLA2
eee. Severiina VH04-018-1275
155cm, prt
KRJ-II, SLA-II, YLA2

Hyppykapasiteetti ja rohkeus Nopeus ja kestävyys Kuuliaisuus ja luonne Tahti ja irtonaisuus Tarkkuus ja ketteryys
587.84 p. 254.22 p. 1666.02 p. 1113.93 p. 736.17 p.


ERJ KRJ KERJ VVJ
2253.86p (vt. 5) 2779.95p (vt. 6) 842.06p (vt. 2) 2402.19p (vt. 6)

23.11.2019 kouluvalmennus, valmentaja Greta Rosholm (VP)
Katselin maneesin keskeltä, kun Jenna verrytteli miellyttävän oloista, liinaharjaista suomenhevosta. “Uskallan jo tässä vaiheessa väittää, että se on hyvin perusratsastettu, sillä orilla on tasainen tahti ja työskentelymuoto, eikä se vengottele apuja vastaan. Tosi kiva!” hymyilin ratsastajalle. “Jos sulla oli toiveena treenata viikonlopun kouluohjelmaa, niin voidaan läpikäydä se ensin osissa, ja sitten kokonaisuutena. Tässä vaiheessa, kun kilpailuun on vain muutama päivä aikaa on turha ruveta miettimään kokonaisuuden muuttamista erikoisin tehtävin - menee muuten kilpailusuoritus reisille joten luulen, että parempi on, että hiotaan yksityiskohdat kuntoon, että saadaan teidät palkintosijoituksille.” selvensin ratsastajalle, jonka olin pyytänyt opettelemaan kisattavan Vaativa B -tasoisen FEI junioreiden joukkueohjelmakouluradan ennen valmennusta.

Siirtymät askellajista toiseen sekä askellajien sisällä onnistuivat hyvin, ja saimme aikaan varsinkin ravissa näyttävät keski- ja kootut askellajit. Kootussa käynnissä Tenho jäi aavistuksen hitaaksi, joten muistutin ratsastajaa ratsastamaan käyntiä aktiiviseksi; näin kootusta käynnistä esitetty täyskäännös takaosalla onnistuisi huomattavasti helpommin. Sulku- ja avotaivutukset olivat ihan ookoo; ne olivat tahdikkaita ja tasapainoisia, joskin sulkutaivutuksessa Tenho vaipui hieman matalaksi. “Ei haittaa. Se on silti ihan ok, ja luulen, että kyse on siitä ettei se ihan jaksa kantaa loppuun asti. Joten lähtisin esittämään sulkutaivutuksen myös radalla näin sillä jos sitä lähtee kovin nostamaan, tulee helposti rikkoja.” valaisin ratsastajalle.

Kun Jenna ja Tenho esitti radan kokonaisuudessaan, olin äärettömän tyytyväinen. Kokonaisuutena rata oli varsin sujuva, tasapainoinen ja tahdikas. Pieniä tyylivirheitä, jotka joko tulevat olemaan tai jäävät olematta itse kilpailusuorituksessa, mutta joita jokainen ratsukko radalla kuitenkin esittää. “Ei muuta kuin tsemppiä lauantaille. Ihan äärettömän hyvää työtä!” mä tsemppasin ratsukkoa vielä valmennuksen loppuun.

28.6.2019 kouluvalmennus, valmentaja Sussu
Päivän ensimmäinen valmennettavani on komea perussuokki Tenho, joka on omistajansa kertoman mukaan miellyttävä ja tasainen menijä. Ratsukko oli kävellyt jo riittävästi, joten aloitimme valmennuksen heti reippaalla ravilla, jossa pistin Jennan tekemään ratsunsa kanssa vaihtelevasti ympyröitä, sekä avo- ja sulkutaivutuksia. Tenho mennä puksutti eteenpäin tasaisen varmasti ja nätisti. Omaan makuuni ehkä turhankin tasaisesti, joten kun ori oli vertynyt kunnolla, kehotin Jennaa ottamaan ensin käynnissä hieman temmonvaihteluita ja säätelemään hieman Tenhon muotoa, jotta se ei jäisi vain puksuttamaan samaan muottiin samassa tahdissa.

Ravissa jatkoimme samaa ja halusinkin mahdollisimman suuren eron kootun ja lisätyn askellajin välille. Tenholla on laadukas ravi, mutta se jää mielellään mukavuusalueelleen, mutta kun siltä lähti vähitellen vaatimaan aina enemmän ja enemmän, alkoi askellus muuttua huomattavasti. Kunhan Tenhon vain sai kunnolla jalasta eteen, se suoritti eteenkin lisäykset todella hienosti ja lennokkaasti. Koottu askellaji oli orille selvästi haastavampaa, mutta suomenhevoseksi se kokosi oikein mallikkaasti. Tempon kanssa leikkimisen jälkeen ratsukko sai vielä hieman esitellä ympyrällä sulkutaivutusta, jonka kautta saimme Tenhon perusraviin hieman lisää aktiivisuutta.

Laukassa teemaksi valikoitui vastalaukka ja pistinkin ratsukon tekemään kolmikaarista kiemurauraa. Laukanvaihdot ovat kuulemma olleet viime aikoina tarkassa treenissä ja sen kyllä huomasi, sillä Tenho yritti ominpäin lähteä vaihtelemaan laukkaansa. Kunhan Jenna oli itse tarpeeksi tarkka ja nopea, tajusi Tenhokin pian, ettei vaihtoja tällä kertaa tarvita. Vastalaukassa Tenholla tuntui helposti hieman pakka leviävän ja neuvoinkin Jennaa tukemaan oria vielä paremmin. Kunhan ratsastajan tuki säilyi vakaana ja rohkaisevana koko vastalaukkakaaren ajan, ei pakka levinnyt. Laukkojen jälkeen annoin ratsukon ottaa itsenäiset loppuverryttelyt ja kotiläksyksi annoin paljon temponvaihteluita.

KTK-II (19 + 19 + 19 + 20 = 77p.) 20.7.2017

06.03.2019 NJ Ravikeskus Valmari - irtoSERT (pt. Jannica)