Get a site
Räiskyvän suomenhevoset

Haltiasalon Tenho

Tenho päästettiin paremmille laitumille 4.9.2020

Rekisteritiedot VH14-018-1450
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, ori
Väri, säkäkorkeus liinakko, 157cm
Syntymäaika 02.08.2014
      3v 2.11.2014 8v 2.5.2015
Painotus kouluratsastus, vaativa B
Kasvattaja Haltiasalo
Omistaja Räiskyvä, VRL-03515

Tenho on isosta koostaan huolimatta varsinainen halinalle, joka kaipaa rapsutuksia kaikilta ja mielellään oikein pitkän kaavan mukaan. Harjailtavana ori seisoisi mielellään vaikka koko päivän mutta useaa harjaajaa ori ei kerralla sulata. Kavioiden putsauksessa Tenho on hieman rasittava, sillä se ei halua kannatella jalkaansa itse vaikka sen kyllä nostaa kerta komennolla. Jouhien selvittämisestä ori perusta lainkaan mutta nöyränä miehenä se kuitenkin antaa sen tehdä vaikka naama onkin väärinpäin. Varustaessa Tenho on helpoimmasta päästä, joten se käy yhdessä hujauksessa vaikka olisi kuinka kiire.

Ratsastaessa Tenho on ehdottomasti parhaimmillaan kouluratsastuksessa, jossa sen rauhallisesta ja tyynestä olemuksesta pääsee nauttimaan niin ratsastaja kuin katsojatkin. Tenho ei ole mistään herkkähipiä, joten apuja saa käyttää reippaammin kuitenkaan kiskomatta tai potkimatta. Pehmeät liikkeet omaava liinakko kulkee rehellisesti muodossa mielellään vaikka kyllä Tenhokin osaa lusmuilla, mikäli se vain sille sallitaan. Ravista ori on saanut kehuja useaan otteeseen ja sitä on myös ratsastajan helppo työstää.
Valjakossa Tenho on samantyyppinen kuin koulussa, vakaa ja harkitseva. Vastaa apuihin hyvin eikä rynni. Parhaimmillaan koulu- ja tarkkuuskokeissa mutta maraton ei orin vauhdittomuuden vuoksi sovi. Esteillä Tenho ei ole mikään tykki, sillä Tenho ei ole turhan tarkka jaloistaan ja puomit kolisee. Melkein metriä ori kyllä parhaimmillaan hyppää mutta silloin ratsastajan täytyy todella tietää mitä tekee. Tekniikkaa Tenholla ei ole kovin kummoisille esteille, mutta perinteisistä pystyistä ja ristikoista se kyllä selviää. Maastossa Tenhon kanssa on mukava käydä retkeilemässä, sillä ori samoilee mielellään metsän siimeksessä rauhalliseen tahtiin useammankin tunnin. Tenho ei yleensä juurikaan riehaannu metsikössä mutta sopivan energisessä porukassa myös tämä ori innostuu spurttailemaan ja pörisemään.

Vierailla paikoilla Tenho kerää kiitosta rauhallisella käytöksellään ja lähimpiä hevosia rauhoittavalla olemuksellaan. Ori kyllä tarkkailee ympäristöä mutta ei tee siitä suurta numeroa. Helppo harjattava ja varustettava Tenho on helppo verrytellä ja saada kuulolle ennen kisasuoritusta. Koulukisoissa ehdottomasti parhaimmillaan, mutta onpa orin kanssa kerran tai kaksi meiningillä startattu myös muissa lajeissa vaihtelevalla menestyksellä.

i. Riihikorven Teremias VH13-018-1412
155cm, prt; KTK-II
ii. Alegren Topipa VH12-018-1381
157cm, tprt; KTK-III
iii. Tosi-Topi VH00-018-9958
149cm, m
iie. Piritta VH11-018-0774
155cm, rt
ie. Aaveen Muisto VH12-018-1261
153cm, prt
iei. Rakastettu Jiko VH12-018-1217

157cm, trt
iee. Roosan Tyttö VH12-018-1258 153cm, prt; Sivut kadonneet
e. Viehättävän Ilomieli VH13-018-1390
158cm rt; KTK-III
ei. Koston Pata-Ässä VH11-018-0939
158cm, m; KTK-II, KRJ-III, SLA-I
eii. VIR MVA Ch Aapon Sylvesteri VH11-018-1024 150cm, m; KTK-II, YLA2, SLA-II, KERJ-III
eie. VIR MVA Ch Ruuturouva VH07-018-0314 154cm, rt; KTK-III, SLA-II, KRL-III, YLA2
ee. Huvin Lystiina VH11-018-0640
164cm, rt; KTK-III, KRJ II
eei. VIR MVA Ch Lysti-Vinski VH04-018-1251 163cm, trt; KTK-II, KRJ-II, SLA-I, YLA2
eee. Severiina VH04-018-1275 155cm, prt; KRJ-II, SLA-II, YLA2

t. Hiivurin Tuulentupa 10.07.2020 e. Hiivurin Haavekuva VRL-14704, Hiivurin Suomenhevoset
t. Tenhon Taimi 16.01.2020 e. Kaunon Nietosnaaraus VRL-14657, Pähkinälaakso
o. Räiskyvän Tommo 13.08.2019 e. Harmonian Eloisa VRL-13283, Haltiasalo

11.5.2020 kouluvalmennus, valmentaja Calla

Tänään kouluvalmennukseen saapui Jenna orinsa Tenhon kanssa. Tunnin aiheena oli mahdollisimman hyvin liikkuva hevonen eli tavoitteena oli saada Tenhosta esille irtonaista ja letkeää liikettä. Alkulämmittelyn jälkeen työskenneltiin käynnissä pohkeenväistöjä siten, että ratsukko aloitti vasemmassa kierroksessa ja sitten Jenna sai kääntää Tenhon pituushalkaisijalle. Suoristuksen jälkeen ratsastettiin pohkeenväistössä oikealla ja uralle palattiin hieman ennen pitkän sivun päättymistä. Ratsukko pääsi heti kiinni tehtävänantoon ja suorittivat sitä mallikkaasti. Tenholla säilyi hyvä eteenpäinpyrkivä käynti ja se kuunteli tarkkana ratsastajan väistävää pohjetta. Orin askeleet olivat maltillisia, juuri sellaisia kuin halusinkin sillä tässä oli pääpainona säilyttää eteenpäinpyrkimys. Vastaavissa harjoitukissa pysyttiin kunnes lopuksi oli aika ottaa vastalakkakaarta. Laukka nostettiin pitkän sivun lopulla ja seuraavalle pitkälle sivulle tehtiin keskelle kaari uran sisäpuolelle. Näin kaari ratsastettiin vastalaukassa. Tenholla oli hyvä tempo ja sillä oli hyvä tasapaino, joten muutaman toiston jälkeen ratsukko pääsi syventämään kaarta entisestään. Harjoitusta tehtiin molempiin kierroksiin ja sitten ratsukko sai aloittaa loppuverryttelyt. Valmennus meni oikein hienosti ja Tenhon rauhallista, mutta kuitenkin eteenpäinpyrkivää työskentelyä oli ilo seurata. Tunnin treenit olivat tehneet tehtävänsä ja nyt jo entuudestaan pehmeästi liikkuvalle Tenholle saatiin lisää irtonaisuutta liikkeisiin.

23.11.2019 kouluvalmennus, valmentaja Greta Rosholm (VP)

Katselin maneesin keskeltä, kun Jenna verrytteli miellyttävän oloista, liinaharjaista suomenhevosta. “Uskallan jo tässä vaiheessa väittää, että se on hyvin perusratsastettu, sillä orilla on tasainen tahti ja työskentelymuoto, eikä se vengottele apuja vastaan. Tosi kiva!” hymyilin ratsastajalle. “Jos sulla oli toiveena treenata viikonlopun kouluohjelmaa, niin voidaan läpikäydä se ensin osissa, ja sitten kokonaisuutena. Tässä vaiheessa, kun kilpailuun on vain muutama päivä aikaa on turha ruveta miettimään kokonaisuuden muuttamista erikoisin tehtävin - menee muuten kilpailusuoritus reisille joten luulen, että parempi on, että hiotaan yksityiskohdat kuntoon, että saadaan teidät palkintosijoituksille.” selvensin ratsastajalle, jonka olin pyytänyt opettelemaan kisattavan Vaativa B -tasoisen FEI junioreiden joukkueohjelmakouluradan ennen valmennusta.

Siirtymät askellajista toiseen sekä askellajien sisällä onnistuivat hyvin, ja saimme aikaan varsinkin ravissa näyttävät keski- ja kootut askellajit. Kootussa käynnissä Tenho jäi aavistuksen hitaaksi, joten muistutin ratsastajaa ratsastamaan käyntiä aktiiviseksi; näin kootusta käynnistä esitetty täyskäännös takaosalla onnistuisi huomattavasti helpommin. Sulku- ja avotaivutukset olivat ihan ookoo; ne olivat tahdikkaita ja tasapainoisia, joskin sulkutaivutuksessa Tenho vaipui hieman matalaksi. “Ei haittaa. Se on silti ihan ok, ja luulen, että kyse on siitä ettei se ihan jaksa kantaa loppuun asti. Joten lähtisin esittämään sulkutaivutuksen myös radalla näin sillä jos sitä lähtee kovin nostamaan, tulee helposti rikkoja.” valaisin ratsastajalle.

Kun Jenna ja Tenho esitti radan kokonaisuudessaan, olin äärettömän tyytyväinen. Kokonaisuutena rata oli varsin sujuva, tasapainoinen ja tahdikas. Pieniä tyylivirheitä, jotka joko tulevat olemaan tai jäävät olematta itse kilpailusuorituksessa, mutta joita jokainen ratsukko radalla kuitenkin esittää. “Ei muuta kuin tsemppiä lauantaille. Ihan äärettömän hyvää työtä!” mä tsemppasin ratsukkoa vielä valmennuksen loppuun.

28.6.2019 kouluvalmennus, valmentaja Sussu

Päivän ensimmäinen valmennettavani on komea perussuokki Tenho, joka on omistajansa kertoman mukaan miellyttävä ja tasainen menijä. Ratsukko oli kävellyt jo riittävästi, joten aloitimme valmennuksen heti reippaalla ravilla, jossa pistin Jennan tekemään ratsunsa kanssa vaihtelevasti ympyröitä, sekä avo- ja sulkutaivutuksia. Tenho mennä puksutti eteenpäin tasaisen varmasti ja nätisti. Omaan makuuni ehkä turhankin tasaisesti, joten kun ori oli vertynyt kunnolla, kehotin Jennaa ottamaan ensin käynnissä hieman temmonvaihteluita ja säätelemään hieman Tenhon muotoa, jotta se ei jäisi vain puksuttamaan samaan muottiin samassa tahdissa.

Ravissa jatkoimme samaa ja halusinkin mahdollisimman suuren eron kootun ja lisätyn askellajin välille. Tenholla on laadukas ravi, mutta se jää mielellään mukavuusalueelleen, mutta kun siltä lähti vähitellen vaatimaan aina enemmän ja enemmän, alkoi askellus muuttua huomattavasti. Kunhan Tenhon vain sai kunnolla jalasta eteen, se suoritti eteenkin lisäykset todella hienosti ja lennokkaasti. Koottu askellaji oli orille selvästi haastavampaa, mutta suomenhevoseksi se kokosi oikein mallikkaasti. Tempon kanssa leikkimisen jälkeen ratsukko sai vielä hieman esitellä ympyrällä sulkutaivutusta, jonka kautta saimme Tenhon perusraviin hieman lisää aktiivisuutta.

Laukassa teemaksi valikoitui vastalaukka ja pistinkin ratsukon tekemään kolmikaarista kiemurauraa. Laukanvaihdot ovat kuulemma olleet viime aikoina tarkassa treenissä ja sen kyllä huomasi, sillä Tenho yritti ominpäin lähteä vaihtelemaan laukkaansa. Kunhan Jenna oli itse tarpeeksi tarkka ja nopea, tajusi Tenhokin pian, ettei vaihtoja tällä kertaa tarvita. Vastalaukassa Tenholla tuntui helposti hieman pakka leviävän ja neuvoinkin Jennaa tukemaan oria vielä paremmin. Kunhan ratsastajan tuki säilyi vakaana ja rohkaisevana koko vastalaukkakaaren ajan, ei pakka levinnyt. Laukkojen jälkeen annoin ratsukon ottaa itsenäiset loppuverryttelyt ja kotiläksyksi annoin paljon temponvaihteluita.

KTK-II (19 + 19 + 19 + 20 = 77p.) 20.7.2017

Champion myönnetty 28.5.2020

Tenho kävi RHLA:n tilaisuudessa kesäkuussa 2020 ja palkinnoksu tuli First Champion (FC)

Tenho palkittiin KRJ-II palkinnolla heinäkuussa 2020 pistein 7 + 30 + 21 + 20 + 15 = 93

VIR MVA Champion myönnetty 10.8.2020

05.08.2020 NJ Haltiasalo - MVA-sert (pt. alaera)
18.06.2020 NJ Haltiasalo - MVA-sert (pt. alaera)
02.05.2020 NJ Haltiasalo - irtoSERT (pt. Terhi)
28.02.2020 NJ Hiivuri - irtoSERT (pt. Dimma)
06.03.2019 NJ Ravikeskus Valmari - irtoSERT (pt. Jannica)