Get a site

Primo Lacetti

Virtuaalihevonen

Virallinen nimi Primo Lacetti Rotu Angloarabialainen (59,375%)
Syntymäaika, paikka 2.12.2013 Sukupuoli ori
Säkäkorkeus 167cm Väri Rruunikko
Rekisterinumero VH17-034-0008 Omistaja VRL-03515 / Heimdall
Koulutus He A, 130cm, 100cm Kasvattaja elen / Primo Showjumpers

Luonnekuvaus

Primo Lacetti on hevonen, joka tietää oman arvonsa eikä siedä käsittelijältään mitä tahansa. Kun orin kanssa kemiat kohtaa hommat sujuu niin tallissa kuin muuallakin. Orin voi hoitaa niin karsinalla kuin käytävälläkin kunhan se on sidottu kiinni. Vapaana ollessaan olisi menossa tutkimaan tallikäytävää ja ehkä vähän haastamaan riitaa Pallon kanssa. Mitään harjausmaratoneja Lasse ei siedä mutta päivittäiset hoitorutiinit ovat ihan ok. Pesukarsinaa ori katsoo kammoksuen mutta parin komennuksen jälkeen asettuu ketjuihin näyttäen hapanta naamaa. Lassen varustaminen sujuu kuin tanssi, sillä ori ei väistele satulaa tai nostele päätään. Myös suojat ori antaa laittaa ongelmitta.

Ratsastaessa Lasse on energinen ja herkästi kuumeneva, mutta mitä voi odottaakaan kun on yhdistänyt arabin ja täysiverisen. Tasaisen varma ja rauhallinen ratsastaja saa pidettyä orin hyvin aisoissa mutta kyllä ori silti kokeilee, että josko kuitenkin saisi mennä vähän kovempaa, vähän oikoen tai mieluiten paahtaa menemään pää viidentenä jalkana maastossa. Annetaan vain kokeneemmille ratsutettavaksi.
Sileällä työskennellessä Lasse on malttamaton oikoja, jonka kanssa jokainen askel on ratsastettava ja puolipidätteitä tehdään vähän väliä, jotta ori pysyy kuulolla. Orin etuna on laajat liikkeet, joita voi säätää mihin suuntaan vain. Lisäykset ovat toki orin omaan mieleen. Mitään kovin kummallisuuksia Lasse ei osaa vaikka sillä ehkä kapasiteettia olisikin kovempiinkin luokkiin liikkeiden ja notkeuden puolesta mutta kun ei kiinnosta.
Se mikä koulussa ei kiinnosta jääköön arvoitukseksi, sillä estehevosena tämä meille ostettiinkin. Esteillä ori on erinomainen niin teknisesti kuin vauhdinkin puolesta. Hyppää mitä vain melkein mistä vain. Pieniä esteitä ori ei ota tosissaan ja silloin saattaa venkoilla vastaan. Metriset alkaa jo olla orin mielestä jotakin järkevää tekemistä. Laukkaa on helppo säädellä esteiden välissä. Luontaisesti hyvä hyppysilmä. Ja kaiken hehkutuksen tasapainoksi lienee hyvä muistuttaa, että Lasse kerää kierrokset herkästi tappiin, joten niiden puolipidätteiden tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Kiihtyessään orista katoaa niin jarrut kuin ohjattavuuskin, jolloin ratsastaja muuttuu matkustajaksi ennen kuin edes ehtii ymmärtää niin käyneen.
Maastoon Lassen kanssa on hyvä ottaa kaveri tai pari mukaan. Ei ruunikko tyhmyyksiä metsässäkään tee mutta ne pari rauhallisempaa yksilöä tyynnyttää tätäkin ruutitynnyriä. Millekään sunnuntai köpöttelylle Lassesta ei ole, vaan maastossakin oria pitää ratsastaa ja antaa sen irrotella. Vauhtia orista löytyy niin paljon kun ratsastajan kantti kestää. Hypätessä vaatii hieman enemmän lähestymiseltä mutta muutoin hyppää kyllä mistä vain.

Kisoissa Lasse on se raivostuttava huutaja, jonka narun varressa on paloautonpunainen hoitaja. Kevyttä uhoamista muille hevosille eikä kaikki käskyt löydä tietään hermokeskukseen ensimmäisellä kerralla. Käsihevosena raivostuttava eikä verkassakaan tunnu asettuvan. Välillä sitä ihmettelee, että mistä orilla riittää enää paukkuja radalla. Ratsastajan hallitessa omat hermot on Lasse vakuuttava niin perusradalla kuin uusinnassa aikaa vastaan.

Sukutaulu

i. Primo Landon VH06-034-7777
x (37,5%), 163cm, rt
ERJ-I, XLA-I, KTK-III
ii. VIR MVA Ch Irish Ballet xx
VH02-006-6617
xx, 176cm, prn
KTK-II
iii. Naurn xx
evm xx, 176cm, rn
iie. Obella xx
evm xx, 169cm,
ie. Lollipop Lust kill x VH04-034-5336
x (75%), 157cm
KTK-II, SER-V, ERJ-II
iei. Shadowseeds ox
evm, ox, 154cm
iee. Nevermore x
evm, x (50%), 151cm (1
e. Primo Radiyah VH13-006-0000
x (81,25%), 154cm, km
ei. Scavenger VH13-034-0024
x (62,5%), 159cm
eii. Animated
evm, x (75%), 160cm, m (2
eie. Something Blue
evm, x (50%), rt (3
ee. Releinia VH13-006-0000
ox, 157cm, km
eei. Shasta Addiction ox
evm, ox
eee. Adelie's Eleanora ox
evm, ox

1) ox x xx
2) x (50%, xx x ox) x ox
3) ox x xx

Jälkeläiset

Kilpailukalenteri

Setillä on 2 KERJ sijoitusta.
30.08.2014 KERJ (CIC2) KK Bailador - 1./30.
29.08.2014 KERJ (CIC2) KK Bailador - 3./50.

Setillä on 1 ERJ sijoitusta.
30.08.2014 ERJ (100cm) KK Bailador - 1./30.

Päiväkirja

17.11.2019 Estevalmennus, valmentajana enna
Olin pyytänyt Jennaa rakentamaan esteet valmiiksi maneesiin. Tarkoituksena oli harjoitella sarjoja, joten Jenna oli rakentanut toisen pitkän sivun tuntumaan kolmen esteen sarjan yhden askeleen väleillä ja toiselle puolelle kahden esteen sarjan kahden askeleen välillä. Saapuessani Heimdalliin ratsukko oli jo kävelemässä maneesissa. Rupattelimme alkuun hetken aikaa ja Jenna kertoi minulle ratsustaan, minkä jälkeen aloitimme alkuverryttelyn. Pyysin Jennaa tekemään paljon nopeita siirtymisiä sekä askellajista toiseen että askellajien sisälläkin. Tämä auttoi helposti kuumuavaa oria pysymään tasaisempana ja keskittymään työntekoon. Jenna ratsasti siististi ja tarkasti herkkää oriaan, heidän yhteistyö näytti oikein sujuvalta. Laukassa Lasse veti ylikierroksille muutaman kerran ja päätyi hyppimään paikallaan, mutta Jenna sai hienosti ratkottua tilanteet antaen reilusti tilaa edestä ja pitämällä pohkeet rauhassa. Alkuverryttelyn jälkeen ori sai pienen hengähdystauon.

Aloitimme hyppäämisen kahden esteen sarjalla. Sarjan esteet olivat näin alkuun 70cm korkeita, mutta tarkoituksena oli korottaa niitä hyvinkin pian, sillä Jenna oli kertonut orin olevan suhteellisen välinpitämätön pieniä esteitä kohtaan. Ja sen sainkin huomata heti ensimmäisellä hyppykerralla. Ori tuli kiemurrellen sarjan ensimmäiselle osalle, hyppäsi himaa ripoen esteen yli, eikä vaivautunut ottamaan toista askelta esteiden väliin vaan pinkaisi heti uuteen hyppyyn ensimmäisen askeleen jälkeen ja pudotti puomin. Neuvoin Jennaa pitämään pohkeet lähellä ja keskittymään jokaiseen ratsastettavaan askeleeseen. Muutaman samankaltaisen yrityksen jälkeen Jenna selvästi sisuuntui ja alkoi kunnolla keskittyä tehtävään, joka osottautui yksinkertaisuutensa takia haastavaksi tälle ratsulle, joka ei viitsinyt helppojen tehtävien eteen vaivautua. Vähän kerrallaan Jenna sai aktivoitua Lassea tehtävälle ja nostettuani esteet metriin, alkoi oriakin hyppääminen kiinnostaa. "Hyvä, eiköhän tää riitä tätä tehtävää", sanoin Jennalle ratsukon hypättyä esteen kumpaankin suuntaan moitteettomasti. "Anna kävellä pari minuuttia", jatkoin.

Tunnin lopuksi harjoittelimme vielä kolmen esteen sarjaa. Estekorkeus oli tässä sarjassa 110cm. Alkutunnin harjoitukset olivat tuottaneet tulosta ja nyt ratsukko lähestyi sarjaa suorassa ja tarkkaavaisesti. Lasse oli päässyt hyppäämisen makuun ja suoritti nyt täydellä teholla. "Olit aivan oikeassa niistä alle metrin esteistä", naurahdin Jennalle, joka kehui hevostaan hienon suorituksen jälkeen. Tässä tehtävässä ratsukko ei paljoa neuvoja kaivannut ja keskityimmekin nyt lähinnä hienosäätämään ratsastajan istuntaa ja apujen käyttöä orin hypätessä innoissaan kerta toisensa jälkeen puhtaasti kolmoissarjan. Välillä Lasse meinasi innostua turhankin paljon, mutta Jenna sai hienosti tasoitettua orin ennen kuin mitään katastrofia ehti tapahtua. "Okei, eiköhän tää riitä tältä päivältä. Todella hyvin meni tää kolmoissarja!" kehuin Jennaa, joka taputteli oriaan kaulalle ja siirsi sen kevyeen raviin. Ratsukon kevennellessä loppuraveja siivosin esteet.

06.08.2019 Estevalmennus, valmentajana Sussu
Lassen estevalmennuksen aloitimme maltillisemmalla sileätyöskentelyllä. Ruunikon orin häntä viuhui jo alkuraveissa ja kuuma ratsu viskoi päätään minkä kerkesi. Esteitä me emme ala hyppäämään, ennenkuin jonkin asteen rauha on saavutettu. Asettelin pitkin kenttää muutamia maapuomeja, joita käytimme hyväksi alkuverryttelyissä. Tehtäviä vaihdeltiin aktiivisesti ja väliin otettiin pätkissä hieman avotaivutuksia, väistöjä ja muita hieman jarruttavia harjoituksia. Vähitellen Lasse alkoi kuin alkoikin keskittyä selässä kiikkuvan Jennan apuihin ja meno alkoi selvästi parantua. Ensimmäisistä laukannostoista pakka pääsi kuitenkin taas hieman leviämään, mutta tällä kertaa rauha saavutettiin taas pienemmällä työllä, kun siinä oli jo kertaalleen onnistuttu.

Kun olin alkuverryttelyihin tyytyväinen, sai ratsukko kävellä hetken ja itse säädin kentällä jo valmiiksi olevien esteiden korkeutta. Tänään keskittyisimme lyhyisiin ratoihin, joissa tulee hieman haastavampia teitä. Alun kokeiluksi ratsukko sai tulla pari kertaa helpon kahden esteen sarjan, jonka jälkeen aloitettiin ensimmäinen rata. Suurimpana haasteena ratsukolle oli edelleen rauhallisen tahdin löytäminen. Nyt ollaan kuitenkin vain kotona treeneissä, ei kilparadalla ratsastamassa aikaa, joten tahti voisi olla rauhallisempi. Lassella tuntuu olevan loppumaton kunto, joten otimme lyhyille radoille useita toistoja, jotta erikokoisia hyppyjä tulee paljon ja ori hieman edes väsähtäisi. Valmennuksen edetessä Lasse vähitellen alkaa rauhoittua, jolloin nostan vielä esteet ratsukon kilpailukorkeuteen, neuvon Jennalle uuden radan ja päästän ratsukon suorittamaan. Tällä kertaa keskittyminen on paljon parempaa, Lasse hyppää edelleen terävästi ja hyvällä tekniikalla, jonka lisäksi Jenna on hienosti hypyissä mukana ja muistaa ratsastaa huolella jokaisen askeleen. Radan loputtua olen oikein tyytyväinen ratsukkoon ja annan Jennalle luvan itsenäiseen loppuverryttelyyn.

© Heimdall
Ulkoasu © Maiju V. 2014 / Linkkien kuvat © Suvi Laukkanen & Miracle

Tämä on virtuaalitalli.