Bazinga

Virtuaalihevonen


© Shazstock (licence)

Virallinen nimi Bazinga Rotu Englantilainen täysiverinen
Syntymäaika, paikka 02.10.2016 Sukupuoli ori
Säkäkorkeus 169cm Väri Ruunikko
Rekisterinumero VH17-006-0069 Omistaja VRL-03515 / Heimdall
Koulutus He A, 130cm, CIC2 Kasvattaja Zemniak Stud, VRL-01417
KTK-III (16 + 16 + 15 + 15 = 62p.) 30.4.19

Luonnekuvaus

Bazinga on varsin osuvasti saanut nimensä, sillä ori on vähintään yhtä raivostuttavakäytöksinen kuin legendaarisen bazinga lausahduksen suustaan päästänyt teoreettisen fysiikan tohtori Sheldon Cooper. Tiedä sitten, että mitä ironiaa nimi valinnassa oli, sillä ori yhtä putkiaivoinen ja kaavoihin kangistunut kun edellä mainittu fiktiivinen televisio hahmo. Pallon on saatava tehdä kaikki aamurutiinit joka aamu samalla tavalla tai sen päivä on pilalla. Se ei myöskään siedä yltiöpäistä laumaa ympärillään vaan sillä on ne tietyt ihmiset, jotka se hyväksyy lähelleen harjailemaan ja hevosista vielä harvempi kelpaa arvon herran seuraan. Mikäli kaikki on mennyt orin mielen mukaan, se on herran enkeli. Varustaessa pääosin nätisti oleva ruunikko komistus ei siedä liian nopeasti kiristettyä vyötä, jonka se huomauttaa kyllä kiperällä päänheiluttelulla sekä tarvittaessa tehostaa potkulla seinään.

Liikuttaessa tarvitsee oikeasti pitkän lämmittelyn ja yksiselitteiset avut toimiakseen. Ori ei todellakaan ole mikään aloittelijoiden ratsu, sillä ei siedä minkään sortin potkimista eikä kiskomista. Se ei myöskään tee mitään ratsastajansa puolesta vaan toisinaan vaatii useamman kerran avut samaan asiaan ennen kuin aivot tulkitsevat saamansa signaalin ja lähettää sen mukaan käskyä lihaksille. Tyhmä ori ei missään tapauksessa ole mutta koska aina ei huvita, niin silloin ei tarvitse, jos Pallolta kysytään. Kouluratsuna ei siis mikään paras mahdollinen valinta, mutta kyllä sen kanssa pärjää sen omalla tasolla.
Esteillä Pallo on paljon mukavampi ratsastettava kun ohjaus ei ole niin millin päälle. Kyllä orin saa taipumaan pienessäkin tilassa mutta on järkevämpää ottaa pidempi tie kovempaa kuin lyhyessä ajassa saada monta käskyä läpi. Estekorkeus ei orin kanssa yleensä ole ongelma mutta ratsastajan tekemät pienetkin virheet saavat Pallon hämilleen. Hämmentynyt ori kieltää herkästi helpollekin esteelle. Maastossa Pallo on ehkäpä helpoin ratsastettava kun suunta on lähinnä eteenpäin ja käännökset hyvissä ajoin ennakoitavissa. Parhaiten Pallon kanssa pääsee menosta nauttimaan yhden kaverin kanssa, mutta toki se toimii yksinkin. Maastoesteillä samanlainen kuin rataesteillä, joten osaavan ratsastajan kanssa suoriutuu radasta kuin radasta.

Traileriin saaminen on helppoa ja ori matkustaakin nätisti mutta vieraissa paikoissa se on aivan kuutamolla. Niin vähän kuin Pallo kotona toisten seurasta välittääkin, on se kisapaikoilla lähes koko ajan kiinni hoitajassaan kuin peläten tulevansa hylätyksi. Verryttelyyn on varattava aikaa, sillä ratsastettavuuteen vieraat paikat eivät vaikuta. Pallo on usein kisojen musta hevonen, joka yllättää kilpakumppanit vahvoilla suorituksilla, sillä kehän ulkopuolella se ei vaikuta kovinkaan kummoiselta vastukselta.

Sukutaulu

i. Monkey Business xx VH14-006-0419
xx, 171cm, mrn
ii. Hackett Bustello xx iii. Back in Business xx
iie. Luskaway xx
ie. Terra Torrida xx iei. Alta Vista Colombo xx
iee. Terra Sancta xx
e. Shadowy Nova VH16-006-0252
xx, 163cm, rn
ei. Wandering Centaur
xx, 166cm, m
eii. Ancient Mace xx
eie. Feline xx
ee. Teresa's Thought
xx, 161cm, rn
eei. Furious Danger xx
eee. Primal Julie xx

Jälkeläiset

11.05.2020 xx-t Heimdall Aubree (e. Ask Away Coup)
17.12.2019 xx-o Socially Awkward Dall (e. Sense of Destiny Rewa)
13.05.2019 xx-t Gotha Ion (e. Allegory Ion

Näyttelyt

03.12.2019 NJ Susiraja - irtoSERT (pt. Lissu T.)
20.06.2019 NJ Susiraja - irtoSERT (pt. Lissu T.)

Päiväkirja

25.08.2021 Kevyttä koulutreeniä Natalian alla
Saadessani hoidettua edellisen hevosen pois pidin pienen tauon ja siirryin sen jälkeen Palloksi kutsutun oriin karsinalle. Ruunikko läsipää katsoi katsoi minua epäluuloisesti eikä selvästikään arvostanut lähellään täysin uutta ihmistä. Sain sille kuitenkin pujotettua riimun päähän, olihan omistanut vuosien aikana useammankin enemmän ja vähemmän haastavan hevosen, joten sellaisten käsittely oli minulle arkipäivää. Talutin tyytymättömän hevosen käytävälle ristikiinnitykseen ja aloitin sitten puunaamaan hevosta kaikessa rauhassa. Pallo ei näyttänyt pistävän tätä yhtään vastaan, vaikka nyrpistelikin naamaansa oikein kauniisti. Pikkuhiljaa ori ilmeisesti alkoi huomaamaan etten välttämättä ollutkaan ihan niin paha hirviö kuin oli ajatellut, sillä nyrpeä ilme alkoi pikkuhiljaa sulamaan. Se kyllä tuli takaisin samantien kun nostin satulan sen selkään ja kiristin vyötä. Voihan herkkis.

Pallon kanssa en viitsinyt lähteä enää maastoilemaan, joten tyydyimme kiertämään kehää kentällä. Kiristelin satulavyötä pikkuhiljaa taluttaessani hevosta pari kierrosta kentällä ja vasta tämän jälkeen nousin itse hevosen selkään. Ori vaikutti olevan hieman hitaanpuoleinen, joten aloittelin verryttelyn kaikessa rauhassa. Heti alkuun sain huomata että se on erityisen herkkä suustaan ja kyljistään. Pehmensin otetta heti kun Pallo alkoi protestoimaan vastaan ja se asettui melkein heti tämän tehdessäni. Otin paljon voltteja ja ympyröitä että saisin hevosen heti alkuun taipumaan mukavasti. Se ei ollutkaan ihan niin helppo homma kuin kuvittelin, mutta monien toistojen jälkeen Pallo alkoi vihdoin toimia haluamallani tavalla. Käynnissä.

Toistin samoja harjoituksia ravissa ennen kuin edes suunnittelisin mitään monimutkaisempia harjoituksia. Pallolla oli selvästikin vielä muutenkin vaikeuksia hyväksyä selkäänsä uuden ihmisen. Pikkuhiljaa homma alkoi toimia mukavasti ja Pallo kulki allani reippaasti, vaikka reaktiokyky oli edelleen hieman hidas. Se näytti olevan tämän hevosen ominaisuus jota ei saisi mitenkään pois. Vaihdoin askellajiksi laukan ja annoin hevosen venyttää kaulaansa. En viitsinyt enää alkaa jauhamaan samoja juttuja kuin edellisissä askellajeissa, joten laukkasimme pari kierrosta rennosti ennen kuin hidastin taas menoa. Otin vielä ihan perus juttuja ennen kuin annoin hevoselle pitkät ohjat. Taputin sitä kaulalle molemmilla käsillä ja ohjasin sen lopulta kentältä pois. Joku avulias tallilainen avasi portin ja sulki sen sitten taas kun kentälle oli jäänyt pari ratsukkoa.

Tallin edessä laskeuduin hevosen selästä ja löysäsin satulavyötä. Pallo pärskähti tyytyväisenä ja yritti hieroa päätään kylkeäni vasten. Työnsin sen pois naurahtaen ja talutin sen sitten pesupaikalle. Riisuin siltä kamppeet päältä ja kylmäilin vähän jalkoja ennen kuin viitsin sulkea sen taas karsinaansa. Aivan varmasti joku sen ulos veisi kun on sen aika. Huolehdin vielä varusteet puhtaiksi ja paikoilleen ennen kuin lähdin etsimään Jennaa käsiini.

02.12.2020 Hampaiden raspausta Veeran kanssa
Olin tänään tuuraamassa kipeänä olevaa Jennaa tallitöissä. Aamutallini oli ollut kamalan kiireinen säntäiltyäni vailla päätä ja häntää sinne tänne itselleni lähes vieraassa tallissa. Jouduin lukemaan kaikki saamani ohjeet vähintään kolmesti sisäistääkseni ne ja varmistelemaan koko ajan listoista, että loimitin, ruokin ja tarhasin hevoset oikein. Lisäksi aamuun sisältyi vielä eläinlääkärin avustusta, sillä tämä tuli raspaamaan Pallon hampaat. Viedessäni viimeistä hevosta ulos huomasin, ettei minulle jäänytkään sisään yhtään hevosta - ei kun hakemaan tilanteeseen tyytymätön Pallo takaisin sisään.

Eläinlääkärin saapuessa jätin lannanluonnin heti kesken ja lähdin ottamaan Palloa pesupaikalle, koska olin kyllästynyt kuuntelemaan, kun se takoi karsinansa ovea. Orilla oli ovessaan ketjunaru, joten heitin taluttaessa ketjun sille turvan yli. Pallo ei pahemmin näyttänyt minusta pitävän vetäessään korvat luimuun kiskoessani sitä ulos karsinasta. Koitin pidellä hieman riimusta kiinni orin steppaillessa pesupaikalla, että eläinlääkäri saisi sen rauhoitettua. Tovin koitimmekin neulaa oikeaan paikkaan tökätä, kunnes lykästi. Hetken Pallo jaksoi meille vielä jalkaa takoa, kunnes aine teki tehtävänsä.

Seisoin pitelemässä päätelinettä paikallaan ja hieman myös orin päätä. Eläinlääkäri tunnusteli hampaita ensiksi ulkopuolelta ja sitten vasta asetti suun avaajan paikoilleen. Hieman oli piikkiä päässyt vuodessa orille syntymään, mutta ei mitään sen vakavampaa tai kummempaa eroa viime raspaukseen hammaskarttojen perusteella. Kuulemma jatkossakin vuoden väli on oikein hyvä, eikä tiheämmälle raspaukselle ole tarvetta. Pallo jäi karsinaansa selkiämään nukutuksesta ja päiväheinien jakaja kuulemma heittäisi sen ulos sen herättyä kunnolla.

© Heimdall
Ulkoasu © Maiju V. 2014 / Linkkien kuvat © Suvi Laukkanen & Miracle

Tämä on virtuaalitalli.