Hartwig's Waldron

Virtuaalihevonen


© ransu.kuvat.fi

Virallinen nimi Hartwig's Waldron Rotu ratsuponi (37,5%), Saksa
Syntymäaika 15.10.2016 Sukupuoli ori
Säkäkorkeus 146cm Väri Voikko
Rekisterinumero VH17-029-0130 Omistaja VRL-03515 / Heimdall
Koulutus He A, 110cm, CIC1 Kasvattaja Hartwig Ponies
3-vuotias 15.01.2017 KTK-III 20.06.2018 (17 + 17 + 16 + 16 = 66p.)

Luonnekuvaus

Hartwig’s Waldron varsin mutkaton ori mitä hoitotoimiin tulee. Useimmiten herra pysyy nätisti aloillaan mutta vannomatta paras. Roni kutiaa melko herkästi mahan alta mutta ei poni tästä suurempaa showta nosta. Kaviot Roni nostaa nätisti ensimmäisestä komennosta mutta voi lepuuttaa jalkaa hoitajan kädellä. Varustaessa Roni tuppaa diivailemaan jos kuolaimet ovat liian kylmät mutta muutoin sen saa nopeasti kuntoon. Satulavyötä kurotellessa on varottava orin vatsa nahan kutittamista. Pestessä hieman hapannaama mutta muuten ei valittamista.

Ratsastaessa pääosin helppo tapaus, jonka selkään voi laittaa likimain kenet vain. Poniksi Ronilla on miellyttävä raviaskel, jossa helppo istua. Elastiset liikkeet ovat helposti säädeltävissä ja lisäykset ovatkin keränneet kehuja niin satunnaisilta katselijoilta kuin kisatuomareiltakin.
Esteillä Ronin täysiveriperimä tulee esiin nopeutena ja notkeutena. Vaikka orista löytyy vauhtia, ei sen ohjattavuus yleensä katoa mihinkään. Hyppytekniikka Ronilla on kunnossa ja suhteellisen hyvin poni osaa myös itse arvioida sopivan ponnistuspaikan. Rataesteillä Roni saattaa olla hieman huolimaton takasiensa kanssa mutta onneksi harvemmin puomeja tulee mukana. Maastossa selkeästi varoo jalkojaan paremmin ja esteistä päästään tyylipuhtaasti yli. Rohkea ori ei varsinaisesti pelkää mitään estetyyppejä mutta etenkin maastossa saattaa kyttäillä somisteita.
Maastossa Ronin kanssa voi lähteä löntystelemään tai kisaamaan ja se toimii hyvin. Reipas kunnon kohotuslenkki maittaa orille useimmiten parhaiten yksin, jolloin se keskittyy täysillä saamiinsa ohjeisiin vauhdista. Vaikka Roni toimiikin myös ryhmässä, on siinä kilpaviettiä sen verran, että ihan kaikki ratsastajan avut eivät pääse hermokeskukseen asti.

Vieraissa paikoissa Roni on se, joka ensimmäisenä huutelee kaikille. Alku hörhöilyn jälkeen ori asettuu ja antautuu hoidettavaksi mukisematta. Lämmittelyssä Roni saattaa taas alkuun hörhöillä, etenkin jos ratsastaja on hermona. Saatuaan vähän tekemistä herra asettuu ja ratsastettavuus on samaa luokkaa kuin kotosalla.

Sukutaulu

i. Weisscharme VH13-029-0017
rp (31.25), 148cm, cre
ii. Weissgold xx
VH12-006-0254xx, 168cm, cre
iii. Weissmeyer
xx, cremello
iie. Cici VII
xx, musta
ie. VIR MVA Ch Chesterfield's Nellie VH12-029-0343
drp (62.50%), 147cm, vkko
KTK-II
iei. Lone Charm
rp (50%), voikko, 147cm 1)
iee. Just Nelly
rp (75%), 146cm, rt 2)
e. Blanchefleur VH15-029-0250
drp (43.75%), 143cm, rnkmo
ei. Al Rafiq ox VH12-003-0039
ox, 152cm, mkmo
KERJ-III
eii. Al Astoundd
ox, 155cm, mkmo
eie. Jazira
ox, 150cm, rt
ee. Elena VH13-029-0046
brp (87,5%), 138cm, rt
YLA1, RPL-II
eei. Peter Cannon
rp (87,5%), 140cm, rn 3)
eee. Morgana
rp (87,5%), 137cm, rn 4)

Jälkeläiset

31.12.2021 drp-o. Heimdall Wamblee, e. Hartwig's Clementine
28.06.2019 drp-o. Heimdall Willi, e. Hartwig's Clementine

Näyttelymenestys

29.07.2019 NJ Adina - irtoSERT, pt. Jannica

Päiväkirja

21.1.2021 estevalmennus, valmentajana Hazel
Voikossa ratsuponiorissa tuntui riittävän virtaa enemmän kuin pienessä kylässä. Mutta ei mitenkään negatiivisessa merkityksessä, vaan Roni liikkui suorastaan lennokkaasti eteen omalla moottorillaan. Laukka pyöri oikein kivan näköisesti ja ratsastajana toiminut Jennakin vaikutti ihan tyytyväiseltä ponin eteenpäinpyrkivään liikkumiseen. Ratsukon työskentely alkuverryttelyjen ajan vaikutti varsin vaivattomalta, joten sain keskittyä kaikessa rauhassa esteradan kyhäämiseen vilkuillen poniratsukkoa vain sivusilmällä silloin tällöin.

"Sehän liikkuu tosi kivasti. Voidaankin siirtyä sitten pikkuhiljaa esteiden pariin", totesin, kun ratsukko oli lämmitellyt kaikissa askellajeissa molempiin suuntiin. Lämmittelyesteinä toimi muutama 60 sentin korkuinen pysty, joita oli aseteltu sekä suoralle että kaarevalle linjalle. Roni hyppäsi molemmat tiet ongelmitta, eikä sitä etenkään näin pienillä esteillä tuntunut häiritsevän huonommaltakaan paikalta hyppääminen. Se kokosi itsensä nätisti hyppyihin ja hyppäsi hyvällä mekaniikalla, vaikka takapään viimeistely tuntui välillä jäävän orilta vähän unholaan. Se imi niin kiireellä jo seuraavalle esteelle laskeutumisvaiheessa, ettei sillä tuntunut riittävän aikaa ajatella takapäätään.

Varsinaisella radalla, kun vastassa oli isompia esteitä, se hutilointi vähän korostui. Poni kolautti useampaan otteeseen takasillaan ylimpään puomiin etenkin oksereilla, mutta sen onneksi puomit eivät kuitenkaan kopsahdelleet alas saakka. Jenna kuitenkin mainitsi, että ori hyppäsi kuitenkin täysin sujuvasti maastoesteitä, joten pistin takapään huolimattoman käytön puhtaasti innokkuuden piikkiin. Vauhtia orissa kyllä piisasi ja sen kanssa kyllä varmasti nipisti kisaradallakin helposti sekunnin tai pari. Takapäälle keksisin kuitenkin kotiinkin jotain aktivoivaa treeniä ja annoinkin muutamia vinkkejä ratsukolle sitä varten vielä loppuverryttelyjen aikana.

2.12.2020 Veera juoksuttaa
Haastoin tänään itseni ja ponin. Käsky oli käynyt juoksuttaa Roni sivuohjien kanssa, mutta olinkin kysynyt lupaa kahdella liinalla juoksutukseen. Ponin omistaja sanoi, että antaa mennä vaan, jos siltä tuntuu. Olin innostunut muutama viikko sitten ohjasajokurssilla kahden ohjan juoksutuksesta, joten pakkohan niitä oppeja oli hyödyntää. Hain Ronin tarhasta talliin hieman suittavaksi. Roni oli tarhannut loimi päällä, joten pääasiassa sille ei tarvinnut näyttää kuin pölysukaa. Sen jalat olivat kuitenkin ihan ravassa ja jouduin laskemaan ne letkulla puhtaaksi, että pystyin jännesuojat etusiin laittamaan. Laitoin sille silat selkään, joista ori näytti hieman miettivät, että oudon pieni satula. Tämän jälkeen suitsin orin, otin mukaan pitkät ohjasajo-ohjat ja talutin orin riimulla maneesiin.

Maneesissa asetin ohjat paikoilleen, otin käteeni juoksutusraipan ja ohjasin orin ympyrälle kävelemään. Hain hieman tatsia hommaan käynnissä isontamalla ja pienentämällä ympyrää sekä tekemällä pysähdyksiä ja liikkeelle lähtöjä. Roni oli erittäin hyvin kuulolla ja suoritti hyvin kaiken mitä siltä pyysin. Harjoittelimme myös suunnanvaihdot käynnissä, ennen kuin pyysin ponia ottamaan ravia. Ravissa teimme temmon vaihteluita ja Roni pidensi ja lyhensi upeasti askeltaan. Ravissa ohjasin orin hieman myös menemään uraa pitkin ja kipitin itse perässä. Lopuksi otimme vielä kummankin laukan lyhyesti ympyrällä. Loppukäynnit talutin oria ympäri maneesia. Ori hikosi yllättävän paljon juoksutuksesta, joten tallissa vain harjasin sen karvat suoraksi ja jätin sen fleeceloimen kanssa sisään kuivumaan.

© Heimdall
Ulkoasu © Maiju V. 2014 / Linkkien kuvat © Suvi Laukkanen & Miracle

Tämä on virtuaalitalli.